Velikonoční quiche s křepelčími vejci a pórkem

Dub 09

Velikonoční quiche s křepelčími vejci a pórkem

Jsou tady Velikonoce a stejně jako loni jsem použila na velikonoční výzdobu křepelčí vajíčka. Několik jsem si jich před uvařením dala stranou a ta jsem pak použila na francouzský slaný koláč – quiche.

Narcisky...

Tento však bude tak trochu premiéra: Poprvé budu péci quiche v originální formě dovezené přímo z Francie (díky Bali, vybrala jsi ji výborně!). Je krásně zelená a hodí se mi do kuchyně.Kuřátka a petrklíč...Současně budu poprvé péci quiche z doma dělaného křehkého těsta. Doposud jsem kupovala už rozválené křehké nebo listové. Nemám nic proti hotovým těstům – jsou dobrá a jsou to vynikající pomocníci, díky jim je dílo hotovo za chvilku. Nádherně zelená nová forma ze země, kde je slaný koláč doma, si ale zaslouží i originální těsto.

Na křehké těsto budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g másla
  • sůl
  • max. 1 dcl studené vody

Suroviny na křehké těsto

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Oba druhy mouky smícháme v míse, přidáme změklé máslo, špetku soli a s vodou vypracujeme hladké těsto. Poté ho zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet asi hodinu v lednici. Lépe je však nechat těsto odležet do druhého dne.

Výroba těsta...

Pokud tak učiníte, je třeba těsto vyndat z lednice alespoň hodinu před dalším zpracováním. Vzhledem k množství použitého másla totiž těsto v lednici ztuhne a válení by šlo dost těžce.

Jako náplň do quiche jsem použila:

  • 1 středně velký pórek
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g sladké smetany
  • 4 slepičí vejce (na fotce jsou tři, ale nakonec jsem jedno přidala)
  • menší svazek plocholisté petrželky
  • několik lístků šalvěje
  • 100 g tvrdého sýra (já použila Eidam)
  • několik cherry-rajčátek
  • několik křepelčích vajec
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek

Suroviny na quiche

Vejce, rajčata, bylinky...

Nejprve bylo třeba očistit pórek. Už kdysi se mi líbil nápad J. Olivera: Pórek rozřízneme podélně na polovinu směrem dolů těsně od kořene. Jeho jednotlivé vrstvy se od sebe oddělí a voda se při oplachování dostane úplně všude, ale neodříznutý kořen vše krásně drží pohromadě.

Čištění pórku...

Pórek pak nakrájíme na proužky, slaninu na kostičky. Jako první dáme na pánev slaninu a až se trochu vypraží, přidáme pórek. Po změknutí pórku pánev odstavíme a směs necháme zchladnout.

Ve smetaně rozmícháme čtyři slepičí vejce, nadrobno pokrájené bylinky a nastrouhaný sýr. Podle chuti opepříme a strouhneme muškátový oříšek. Já mám muškátový oříšek moc ráda, tak strouhám, dokud není povrch smetany malinkými hoblinkami muškátového oříšku skoro celý pokrytý. Vše dobře rozmícháme. Sůl není třeba – sýr i slanina se o vše postarají.

Těsto rozválíme a pečlivě jím vyložíme formu. To válení je spíše takové mačkání. Křehké těsto je velmi tvárné a křehké i v syrovém stavu, takže případné mezery a praskliny (a těch jsem měla dost) jdou dobře vyplnit a zahladit. Trochu si zamodelujeme a pracujeme jako s plastelínou. Povrch těsta propícháme vidličkou a pečeme asi 10 – 15 minut.

Těsto ve formě...

Poté přidáme směs slaniny s pórkem…

Opražená slaninka s pórkem...… na kterou nalijeme smetanu s vejci, sýrem a bylinkami. Poloviny cherry-rajčat do smetany lehce vtiskneme. Pečeme asi 25 minut.

Smetana, vejce, bylinky...

Asi 10 minut před koncem pečení jsem několik křepelčích vajíček pomocí vykrajovacího kroužku vyklepla přibližně tam, kam jsem si to přála. Snažila jsem se o jakousi pravidelnost. Pečeme, dokud vajíčka na povrchu neztuhnou.

Alespoň částečně zchladlý koláč krájíme na čtvrtky, ke kterým je typickou přílohou listový salát. Jako zálivka je vhodná kombinace olivového oleje, vinného octa a dijonské hořčice v poměru 3:1:1. Zálivku můžeme mírně přisolit.

Zálivka na barevné listy...

Dáme se do jídla. Koláč můžeme servírovat studený nebo vlažný a jeho vůně tak budou ještě zřetelnější. Salát lehce pokapeme zálivkou a talíř můžeme ozdobit slabými proužky pórku.

Dobrou chuť!

Když venku vylezlo sluníčko, rozhodla jsem se, že zkusím několik fotek s velikonočními dekoracemi na zahradě. A v tom mém nadšení mi ochotně asistovala naše pruhovaná modelka – jeden z nejmladších kocourů. Ozdobná peříčka se mu líbila nejvíce, během chvilky posloužila skoro stejně jako párátka :-)))

Pruhovaná modelka...

Náš pruhovaný kocourek je vůbec moc rád ve společnosti, takže většinou je hlavní hvězdou fotografií on. Nebo alespoň jeho kousek…

Hyacint...a právě zběhlá modelka :-)))

Čokoládové vajíčko :-)

Kuřátka a fialky...

Přeji Vám hezké Velikonoce a dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *