Vepřové maso dušené v mrkvi

Lis 09

Vepřové maso dušené v mrkvi

Pro většinu z nás je to pochoutka a vzpomínka na dětství. Nasládlá máslová mrkev a měkoučké kousky masa, k tomu vařené brambory a výtečná šťáva. Po právě takhle upravené mrkvi jsem zatoužila, když se mi do ruky dostaly mrkve tří různých barev.

m1

Kdysi dávno byla mrkev fialová a bílá, přirozené mutace daly vzniknout žlutým a červeným kořenům. Až v 17. století se v Holandsku objevily první oranžové mrkve „moderního“ typu. Byly vyšlechtěny na oslavu Viliama I. Oranžského v době boje za nezávislost Holandska na Španělsku. Oranžové mrkve díky obsahu beta karotenu a díky svojí výtečné chuti velmi rychle vytlačily z pěstování ostatní barevné formy.

zdroj: www.dobrasemena.cz

Suroviny:

• 1 kg vepřové plece
• 6 velkých mrkví
• 50 g másla
• 1 lžíce olivového oleje
• 2 střední žluté cibule
• špetka muškátového oříšku

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpálené směsi olivového oleje a másla ji osmahneme. Jakmile začne sklovatět, přidáme maso nakrájené na menší kostky. Maso zprudka osmahneme a hrnec zakryjeme. Maso a cibule mají společně dost tekutiny, takže není třeba podlévat. Zakryté dusíme asi 30 minut.

Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka a v tuto chvíli ji přidáme do hrnce k masu a přidáme i čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Dusíme dalších ještě asi 30 minut, dokud nebudou maso i mrkev zcela měkké. Nakonec přidáme silný plátek másla. Pokud přidáme másla dostatek, šťáva bude krásně vázat a není třeba do jídla přidávat mouku.

m3

Podáváme v nahřátém talíři s vařenými brambory sypanými petrželkou nebo libečkem.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *