Višňová zavařenina se skořicí a portským vínem

Čvc 13

Višňová zavařenina se skořicí a portským vínem

Moje první letošní zavařenina. Višně jsou v ČR v posledních letech spíše vzácnost, bohužel. Pokud nemáte zrovna obalenou višeň na zahradě, jsou ke koupi jen velmi zřídka. Ale pokud na ně přece jen natrefíte, s koupí neváhejte.

Ve druhé polovině června jsem trávila dovolenou v Maďarsku. Kupovat tam nádhernou zeleninu a voňavé ovoce je prostě radost. A tak jsem si při odjezdu z Maďarska domů koupila čtyři kilogramy a už v autě vymýšlela recept. Koneckonců, zavařovala jsem i na dovolené v Provence 🙂 Takže doma hned po vybalování oblečení začalo zavařování.

visne1

Višní byly přesně čtyři kilogramy a po vypeckování byla hmotnost tři kilogramy.

Dále jsem použila:

• 1 lžičku mleté skořice
• 1,5 cl červeného portského vína
• 750 g želírovacího cukru 3:1
• 1 balení kyseliny citrónové

Vypeckované višně měly hodně šťávy, ale i tak jsem je v hrnci ještě trochu pomačkala, aby nebylo třeba je příliš dlouho vařit. Vlastně se o totéž snažím u všech zavařenin – ovoce zbytečně dlouho nevařit. Pouze do doby, kdy má požadovanou vláčnost a strukturu. A zbytečně to nepřehánět s množstvím cukru.

visne2

Horkou zavařeninu nalijeme do vařící vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo.

Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky se zavařeninou, je zde:

višňová zavařenina

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Pavel /

    Ahoj kocko
    tady (F) je to s visnema taky blby….A kam jezdis v Provence na dovolenou?Ja tu ted jsem (Cavalaire) az do zari….
    Bonne journée
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Pavle, pokud už jedu do Provence, tak jsem většinou v blízkosti městečka Crest <3

  2. Terka /

    Ahojky, akorát jsem zakopla o tvůj blog a jsem za to ráda. Moc mě potěšil tento recept a musím vyzkoušet. Máš moc krásné fotečky 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Terko, děkuji za komentář a doufám, že si pochutnáš. Měj se hezky, P. 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *