Želé z červené řepy s podmáslím

Úno 02

Želé z červené řepy s podmáslím

V zimě, kdy nemáme zeleninu na záhonech, přijde ke slovu hlavně zelenina kořenová. A té, alespoň dle mé chuti, vévodí červená řepa. Receptů na její úpravu asi nebudu mít nikdy dost. Vyzkoušela jsem ji pečenou se špenátem a fetou (ta u vás čtenářů absolutně vede), jako caprese, v salátu s domácí majonézou. Pečenou kořenovou zeleninu, zejména pak řepu, která pečením zesládne, stačí pouze ochutit. A nebo si každou řepnou bulvu zabalte do alobalu a upečte ji jen tak. Je báječná.

Zkusila jsem řepu připravit v trochu jiném skupenství. Na přípravu lehkého předkrmu v podobě „verrine“ jsem použila řepnou šťávu. Zeleninové šťávy jsou na našem trhu dost zanedbaná skupina výrobků, takže jsem si ji prostě vyrobila na odšťavňovači. Ze čtyř malých bulviček bylo 250 ml šťávy. Tu jsem zahřála, ochutila krémovým balzamikem, lehce přisolila a přidala rozmíchanou práškovou želatinu. Do skleniček jsem lila pak už téměř vychladlou tekutinu. Druhý den jsem sklenky doplnila podmáslím. Můžete však použít třeba dobrý jogurt, kyšku nebo prostě to, co máte rádi.

Povrch pak posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zakápneme olivovým olejem. A s klidem můžeme říci, že jsme udělali něco dobrého pro své zdraví…

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *