Zelené fazolky s koprem nakyselo

Říj 01

Zelené fazolky s koprem nakyselo

Přestože mám ráda maso, celkem často ho s chutí vystřídám dobrým zeleninovým jídlem. A tohle je zrovna ten případ. Skoro bych se nebála tohle jídlo zařadit mezi takzvaná „comfort food“. Lehce křupavé fazolky, příjemně nakyslá chuť a vůně kopru. To vše ve společnosti vařených brambor je prostě dobrota, kterou zvládnete spořádat třeba i lžící 🙂

Potřebujeme:

• 1 kg zelených fazolek
• větší svazek kopru
• 3 velké šalotky
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce másla
• 40 cl créme fraiche
• 3 lžíce octa
• pepř a sůl dle chuti
f1
Fazolky nejprve omyjeme a odkrojíme oba konce. Pak je nakrájíme na stejnoměrné (asi 3 cm dlouhé) části. Poté je vsypeme do hrnce s vroucí, dostatečně osolenou vodou a vaříme asi 15 minut. Fazolky my měly mít měkký povrch, ale na skus by měly trochu křupnout.

Ve větší nádobě rozehřejeme olivový olej společně s máslem. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a jakmile začne zlátnout, přidáme posekaný kopr. Pak už jen stačí přidat zakysanou smetanu a zcezené fazolky. Zakysaná smetana by právě kvůli pozdějšímu přidání octa měla mít co nejvyšší procento tuku. Já měla smetanu asi nejlepší, jako jsem zatím ochutnala. Má 38% tuku:smet

Créme fraiche může být jak sladká, tak mírně nakyslá smetana, označovaná jako créme fraiche épaisse. Získává se také oddělením smetany od mléka a přidáním mléčných kvasinek. Výrobek obsahuje 35 – 40 procent tuku a je ideální přísadou do omáček. Nejslavnější je Isigny Ste Mére vyráběná v Calvadosu, která má vlastní Appellation d´Origine Controlée. Téměř každá významná mlékárna však vyrábí podobný produkt. (informace z knihy CULINARIA FRANCIE)

cf1
Okyselíme octem, ale jen mírně, protože další den bude kyselá chuť odleželá a tudíž trochu intenzivnější.

Jako přílohu podáváme vařené brambory. Měla jsem ještě z Francie odrůdu Ratte du Touquet:

Tyhle brambůrky, také někdy nazývané „beraní roh“ ve tvaru půlměsíce jsou menší, s pevnou dužinou a specifickou, kaštanovou chutí. Pocházejí z oblasti Ardèche. Dají se jíst se slupkou, díky které si brambory při vaření zachovají všechno dobré, co obsahují. Před vařením stačí jen slupku dobře očistit, třeba kartáčkem. Pokud brambory připravujeme ve vodě, jako já, vkládají se do studené, dostatečně osolené vody a vaří se přibližně 20 minut, dle velikosti brambor.

bram

Fazolky společně s vařenými bramborami podáváme na nahřátém talíři. Zdobíme nočky créme fraiche a snítkami kopru.
DSC_1557
Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *