O mně

O mně

Od malička jsem se ráda pohybovala v kuchyni, nejvíce v té babiččině. Malým závažím v kapesníku jsem dělávala důlky do posvícenských koláčků, z velkých sušených plátů těsta krájela domácí flíčky, míchala pařížskou šlehačku na plotně a samozřejmě ochutnávala. Pak jsem se ocitla na hotelové škole a tam několikrát vykostila syrové kuře i pečeného pstruha, ušlehala první majonézu, mnohokrát uvařila zastřené vejce a také ovesnou kaši, ochutnala želví polévku a snad pochytila cosi dalšího z tajů kuchařiny, od všeho trochu. A i když jsem se vaření nikdy nevěnovala profesionálně, postupem času se z něj stala téměř vášeň. Nepeču dorty, muffiny ani cookies, nevařím Pho.  Nejčastěji a nejraději připravuji různé druhy masa a zvěřiny. Většina receptů na mém webu je z české klasické kuchyně, i když je pravda, že moje srdce sem tam zabloudí do Francie, Itálie nebo k moři. Pokud je to možné, snažím se o původní chuť jídel, ale zdravější podobu (méně mouky, méně cukru) a třeba i zajímavější styling. Dobré jídlo z kvalitních surovin, ať chceme nebo ne, dělá zdravé a spokojené lidi, leckdy je prostředkem ke komunikaci a rozhodně nám pomáhá zlepšit náladu :-)

k5

Od léta 2016 si vaření užívám v nové kuchyni

Kromě vaření a všeho, co s ním souvisí, mám ráda přírodu a moc mě baví vaření v přírodě. A pak mám ještě ráda Jižní Čechy, jazz, Marka Knopflera. A také moře, dobré víno (nebo moře dobrého vína :-) ) a sem tam dobrou čokoládu. A samozřejmě miluji kočky. S těmi jsem od malička vyrůstala a tak vím zcela jistě, že kočka si své jídlo velmi důkladně vybírá a jí pouze to nejlepší. Jedné nechutná syrové maso, druhá nerada granule s rybí příchutí, ta třetí si dá raději kyselou okurku. Jsou prostě šíleně mlsné. A tak vlastně vznikl název mého blogu 😛 Přestože mám ráda všechna zvířátka, ke kočkám mám prostě nejblíže. V tom jsme zajedno s brněnskou výtvarnicí Romanou Štrynclovou (http://stryncl.cz). Romana je také velkou milovnicí koček a pro tento můj web vytvořila logo a podílela se také na návrhu kuchařských zástěrek Mlsné kočky.

Další mou vášní je fotografování přírody nebo plodů ze zahrady mých rodičů, ale samozřejmě zejména toho, co sama připravím v kuchyni. A pokud už se čas od času pustím do hodnocení restaurace, pak je to většinou po více, než jedné její návštěvě a snažím se o co nejobjektivnější názor.

A ještě jednou z mých vášnivých radostí je shromažďování starých příborů a nádobí z různých antiků a od přátel.

food

Doma mi díky tomu neustále přibývají talíře, misky, ubrusy a ubrousky a třeba i funkční petrolejová lampa. A tím pádem přibývají také fotografie a zážitky. Tento web obsahuje téměř všechno to, co jsem od roku 2007 napsala na můj původní blog http://mlsnakocka.blog.cz (měl prostě o tečku více) a doufám, že bude přece jen trochu přehlednější a uživatelsky vstřícnější jak pro mne, tak pro vás. Budu ráda, když se zde budete cítit dobře a těším se na naše diskuze a vzájemná, byť jen virtuální, setkání.

Přeji vám dobrou chuť, příjemné čtení a spoustu nezapomenutelných, barevných a voňavých chvil v kuchyni :-)

Pavlína V.

PS: Pokud v receptu používám vývar, je většinou bez soli, protože vznikl při vaření různé drůbeže nebo masa společně se zeleninou, kterou vařím pro našeho nejstaršího kočičáka. Množství soli v těcho receptech tedy přizpůsobte své vlastní chuti.

Share

12 comments

  1. HOUDKOVÁ Květa /

    Dobrý den, zřejmě z nějaké akce mám Vaši vizitku a tak si dovoluji napsat. Jsem seniorka – za život jsem toho navařila hodně (ale nejsem profi). Na vaření teď mám svoji „metodu“ = ŽAVES, ale jdu s dobou: Indukční deska+kvalitní nádobí+dobré suroviny+německé dochucovací přísady+trocha fantazie = hotovo. Přesto, že nejsem profi kuchařka, jsem členkou klubu „Stará garda“/kuchaři,cukráři – senioři. Dotaz: Mohu jim dát Váš mail, příp. byste mohli navázat spolupráci ?? – sdělte – děkuji H.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den paní Květo :-) Děkuji za Vaši zprávu a zasílám Vám odpověď emailem. P.

  2. Jana Balíková /

    Dobrý večer Pavlínko :-), chtěla jsem Vám říct, že se mi moc líbí Váš blog, jeho zpracování a vůbec :-), mojí srdeční záležitostí je Toskánsko a proto bych se s Vámi velice ráda osobně potkala, měla bych pro Vás několik návrhů na vzájemnou spolupráci :-) Děkuji za Vaši odpověď. Jana

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jano :-) Děkuji, odpověď máte v mailu. P.

  3. Tak Pavlíno musím říct, že stránky jsou moc super. Některé recepty jsem již vyzkoušel a jiné mám ještě v plánu do budoucna vyzkoušet.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Martine, děkuji :) To je skvělé, že se objevil další kuchař a milovník dobrého jídla. Mějte se krásně a dobrou chuť! :-)

  4. Iva /

    dobry den stranky mate uzasny a recepty taky bezvadny,chtela jsem se jen zeptat kdyz budu delat sirup z medunky to je jedno kdy ji otrham muzu aji kdyz treba kvete?dekuji moc

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Ivo,
      jsem ráda, že se Vám stránky líbí :) Bylinky obecně v sobě mají více síly před květem, je lepší je tedy sbírat včas. Výluh bude silnější. Mějte se krásně a děkuji, P.

  5. Rudka /

    Dobrý den,
    jsem ráda, že jsem na Vás narazila. Moc se mi líbí Vaše recepty, těším se na další.
    Ať se Vám daří.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Rudko,
      děkuji, to mne těší! Mějte se moc krásně, P. :-)

  6. Kočí Marcela /

    Dobrý den, úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog při hledání receptu na mátový sirup a při té příležitosti jsem ho „sjela“ celý včetně (a hlavně!!) archivu. No moc jsem toho v té práci neudělala dnes… :):) Váš cestopis o Francii – náááádhera!!! A při pohledu na vaření na bojišti si tak říkám, jestli jsme se už nepotkaly (např. o tomto víkendu na bitvě v Jemnici ??). No asi se k Vám budu často vracet. Do budoucna přeji hodně nových nejen kulinářských zážitků :)

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marcelo
      děkuji za Váš milý komentář :) V Jemnici jsme se určitě nepotkaly, ale možná před tím někdy a někde ano. Jsem moc ráda, že se Vám recepty líbí a máte chuť je vařit. Ještě jednou děkuji a mějte se krásně, Pavlína :)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *