Cestování

Chřestový špaldový koláč

Posted by on 8:22 PM in Francie - Provence, Předkrmy a chuťovky, Slané, Zelenina | 0 komentářů

Chřestový špaldový koláč

O letošní chřestové sezóně jsem se poprvé vypravila do Hostína u Vojkovic, kde sídlí společnost Český chřest. Cesta směrem tam by mohla být lépe označená a celý areál by potřeboval vcelku značnou údržbu a úklid. Je pravda, že bylo zrovna po dešti, ale nedělám si iluze, že jindy je to o mnoho lepší pohled. Nicméně chřest přímo z Hostína je ten nejčerstvější, jaký můžete koupit. Voní tak, jak to v supermarketu nikdy neucítíte. Když máte štěstí, tak si můžete vybrat z několika druhů: zelený, bílý, fialový. Jsou k mání také chřestové hlavičky,...

Číst dál

Konfitovaná kachní stehna

Posted by on 9:35 AM in Francie - Provence, Maso, Opeřenci, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 0 komentářů

Konfitovaná kachní stehna

Poprvé jsem se s nimi setkala ve Francii, kde je možné takto upravené kachní maso koupit jako polotovar. Mít v zásobě konfitovaná stehna je velká výhoda. Před podáváním necháme povolit tuk, kterým jsou stehýnka zalita. Pak už jen na pánvi opečeme kůží dolů, aby měla tu správnou barvu. A máme aromatické a křehké kachní stehýnko, které skvěle doplní hebká bramborová kaše, šťouchané nebo opečené brambory. Ale všechno pěkně od začátku. V českých obchodech bohužel nejsou k dostání samotná kachní stehýnka – paličky. Lze tedy koupit kachní...

Číst dál

Quiche s mangoldem a pecorinem

Posted by on 9:16 AM in Francie - Provence, Předkrmy a chuťovky, Slané, Zelenina | 3 komentář

Quiche s mangoldem a pecorinem

Mangold je považován za jednu z nejzdravějších zelenin. Je podobný spíše špenátu a také se podobně zpracovává, ale příbuzný je s červenou řepou. U mangoldu však využíváme listy i s jejich řapíky. Mladé listy se používají do salátu, větší pro tepelnou úpravu. Jednu slunnou srpnovou sobotu jsem se vydala na výlet a také malý, ale nádherný trh v německém městečku Weiden. Tenhle trh mám moc ráda, na podzim zde zcela běžně koupíte třeba chlazenou zvěřinu. Od místních pěstitelů jsem na trhu kromě dalších dobrot koupila krásně barevný mangold. Ten...

Číst dál

Křehký koláč s borůvkami a malinami

Posted by on 9:00 AM in Dezerty a moučníky, Francie - Provence | 0 komentářů

Křehký koláč s borůvkami a malinami

Barevný letní koláč, který můžete naplnit tím nejoblíbenějším ovocem. Borůvky jsou úlovek z lesa, maliny ze zahrádky. Ovoce pak pohodlně usadíme do peřinky z hladkého krému a necháme vychladit. Těsto: • 170 g polohrubé mouky • 40 g moučkového cukru • 1 vejce • 60 g másla • špetka soli • kůra z jednoho citrónu Náplň: • 250 g mascarpone • 200 g smetany ke šlehání • 2 lžičky agávového sirupu • 1 lžička vanilkového extraktu Zdobení: • borůvky • maliny • několik mátových lístků • moučkový cukr Forma, kterou jsem použila, má rozměr 9 x 33,5 cm. Na...

Číst dál

Salade Niçoise

Posted by on 8:56 AM in Brambory, Francie - Provence, Ryby a mořské plody, Saláty, Zelenina | 2 komentář

Salade Niçoise

Salát, který pochází z Nice v jižní Francii. Ale přece jen u nás možná najdete restauraci, která na svém jídelním lístku bude mít název „Nicosie“ (podle hlavního města Kypru). A když už jsme u toho názvosloví, je to asi tak stejný problém jako s Cordon Bleu Stejně jako u ostatních klasických receptů, ani v tomto případě vlastně neexistuje ta jediná správná varianta. Salát, který lze kombinovat s ryze jarními českými ingrediencemi, jako jsou třeba ředkvičky nebo chřest. A nebo si barvami tohoto salátu můžeme rozjasnit třeba chladný...

Číst dál

Orange – první zastávka cestou na jih

Posted by on 1:49 PM in Francie - Provence | 4 komentář

Orange – první zastávka cestou na jih

Po dvou letech jsem se loni na podzim opět vydala do Provence. Prostě mi to nedalo. Znovu jsem se ještě chtěla podívat na jih – do přírodní rezervace Camarque a mít na ni více času, než tehdy poprvé. Z „našeho“ Saillans, kde o dovolené přebýváme, jsme se tedy vydali směrem k jihu. Po přibližně 80 kilometrech je tu první větší město – Orange. Pokud jím budete pouze projíždět, bude to pravděpodobně okrajovými částmi města a rovnou říkám, že těmi vás Orange rozhodně neupoutá. My se ale tentokrát rozhodli prohlédnout si...

Číst dál

Kuře se sherry omáčkou a rýží z Camarque

Posted by on 1:32 PM in Francie - Provence, Omáčky, Opeřenci, Rýže, luštěniny, obilniny | 0 komentářů

Kuře se sherry omáčkou a rýží z Camarque

Další způsob, jak si vychutnat obyčejné pečené kuře. Pomůže nám k tomu pouze sherry a vůně čerstvých bylinek. Použila jsem rýži i sůl z oblasti Camargue. O tom všem jsem již dříve napsala ZDE. Pokud jsme si vaření naplánovali včas, můžeme na několik hodin předem kuře naložit do bylinek a sherry: Budeme potřebovat: • 1 farmářské kuře (nejlépe s droby) • svazek čerstvého rozmarýnu • svazek čerstvého tymiánu • 2,5 cl sherry Kuře očistíme a podélně rozpůlíme. Později, při pečení, to bude velká výhoda. Poloviny kuřete poklademe ze všech stran asi...

Číst dál

Quiche s rajčaty, sýrem a bylinkami

Posted by on 12:34 PM in Francie - Provence, Předkrmy a chuťovky, Slané, Zelenina | 4 komentář

Quiche s rajčaty, sýrem a bylinkami

První, co mne napadne při vyslovení slova quiche, je Francie. Se slanými koláči se tam setkáte v každém bistru a bývají nedílnou součástí domácích posezení s přáteli. Slaný koláč může obsahovat oblíbenou zeleninu – fazolky, lilek, papriky, kousky pečeného nebo uzeného lososa, vejce, bylinky, oblíbený sýr. V pečící formě pak bude vždy vypadat nádherně a podávaný s malou porcí ochuceného listového salátu je třeba vynikající lehkou večeří. Suroviny: Těsto: • 170 g hladké mouky • 1 vejce • 75 g másla • špetka soli Náplň: • 200 g ricotty • 1...

Číst dál

Boeuf Bourguignon – hovězí po burgundsku

Posted by on 6:58 AM in Francie - Provence, Maso | 4 komentář

Boeuf Bourguignon – hovězí po burgundsku

Francouzská klasika, recept, který byste měli vyzkoušet. Pomalu dušená jídla jsou to pravé pro podzimní čas. Všechnu práci vykonáte na začátku vy a poté za vás bude pracovat tři a půl hodiny litinový hrnec. Právě v něm je příprava těchto pokrmů nejjednodušší. A pokud nebudete nedočkaví a necháte jídlo odležet do druhého dne, výsledné chuti tak můžete pouze prospět. V tomto případě nejsem schopna určit přesný počet porcí, protože záleží na chuti jedlíků, ale zcela jistě to bude 10 porcí. Suroviny: 1,5 kg hovězí kýty 150 g uzeného špeku 150 g...

Číst dál

Můj dobrý ročník – díl 3. Chateau la Canorque

Posted by on 10:02 AM in Francie - Provence | 4 komentář

Můj dobrý ročník – díl 3. Chateau la Canorque

Konečně jsme byli u cíle našeho putování. Tím bylo sídlo Chateau la Canorque – dědictví Maxe Skinnera z filmu Dobrý ročník. Jak už jsem napsala v minulém článku, nachází se, coby kamenem dohodil od městečka Bonnieux. Stačí sjet z kopce po Route du Pont Julien – úzké silničce vedoucí směrem na Rousillon a po minutce odbočit vpravo na příjezdovou cestu k zámku. Zámek je v soukromém vlastnictví, takže je přístupná pouze zahrada a za ní obchod s vínem. Není třeba se bát zajet dovnitř autem. U obchodu je k dispozici malé parkoviště....

Číst dál