O mně

O mně

Jako malá jsem chtěla být baletkou. Od pěti let jsem navštěvovala baletní přípravku, později pak klasické baletní hodiny a také hodiny scénického tance. Po skončení odpoledního tréninku na každou z nás, malých slečen, čekala babička. Zatímco ostatní babičky přinesly svým holčičkám jablíčko, moje babička Anna mi téměř pokaždé vítězoslavně předávala kus punčového dortu 🙂 Ta stejná babička byla pořád někde „na výletě“ a také tvrdila, že „co sníš a uvidíš, to Ti nikdo nevezme“. A vlastně měla pravdu. I když jsem spoustu let tvrdě trénovala téměř denně, postupem času bylo jasné, že díky rodovým dispozicím ze mne prostě baletka nebude. Věnovala jsem se tedy společenskému tanci. Latinsko-americké tance mne dovedly do třídy B. A pak jsem začala dojíždět na střední školu a času začalo být méně a méně. Ale svým způsobem jsem u tance ještě pár let poté zůstala.

Od malička jsem se také ráda pohybovala v kuchyni, nejvíce v té babiččině. S babičkou Růžou jsem malým závažím v kapesníku dělávala důlky do posvícenských koláčků, z velkých sušených plátů těsta krájela domácí flíčky, míchala pařížskou šlehačku na plotně a samozřejmě ochutnávala. Pak jsem se ocitla na hotelové škole a tam několikrát vykostila syrové kuře i pečeného pstruha, ušlehala první majonézu, mnohokrát uvařila zastřené vejce a také ovesnou kaši, ochutnala želví polévku a snad pochytila cosi dalšího z tajů kuchařiny, od všeho trochu. A i když jsem se vaření nikdy nevěnovala profesionálně, postupem času se z něj stala téměř vášeň. Nepeču dorty, muffiny ani cookies, nevařím Pho.  Nejčastěji a nejraději připravuji různé druhy masa a zvěřiny. Většina receptů na mém webu je z české klasické kuchyně, i když je pravda, že moje srdce sem tam zabloudí do Francie, Itálie nebo k moři. Pokud je to možné, snažím se o původní chuť jídel, ale zdravější podobu (méně mouky, méně cukru) a třeba i zajímavější styling. Dobré jídlo z kvalitních surovin, ať chceme nebo ne, dělá zdravé a spokojené lidi, leckdy je prostředkem ke komunikaci a rozhodně nám pomáhá zlepšit náladu 🙂

k5

Od léta 2016 si vaření užívám v nové kuchyni

Kromě vaření a všeho, co s ním souvisí, mám ráda přírodu a moc mě baví vaření v přírodě. A pak mám ještě ráda Jižní Čechy, jazz, Marka Knopflera. A také moře, dobré víno (nebo moře dobrého vína 🙂 ) a sem tam dobrou čokoládu. A samozřejmě miluji kočky. S těmi jsem od malička vyrůstala a tak vím zcela jistě, že kočka si své jídlo velmi důkladně vybírá a jí pouze to nejlepší. Jedné nechutná syrové maso, druhá nerada granule s rybí příchutí, ta třetí si dá raději kyselou okurku. Jsou prostě šíleně mlsné. A tak vlastně vznikl název mého blogu 😛 Přestože mám ráda všechna zvířátka, ke kočkám mám prostě nejblíže. V tom jsme zajedno s brněnskou výtvarnicí Romanou Štrynclovou (http://stryncl.cz). Romana je také velkou milovnicí koček a pro tento můj web vytvořila logo a podílela se také na návrhu kuchařských zástěrek Mlsné kočky.

Další mou vášní je fotografování přírody nebo plodů ze zahrady mých rodičů, ale samozřejmě zejména toho, co sama připravím v kuchyni. A pokud už se čas od času pustím do hodnocení restaurace, pak je to většinou po více, než jedné její návštěvě a snažím se o co nejobjektivnější názor.

A ještě jednou z mých vášnivých radostí je shromažďování starých příborů a nádobí z různých antiků a od přátel. Doma mi díky tomu neustále přibývají talíře, misky, ubrusy a ubrousky a třeba i funkční petrolejová lampa

food

Tento web obsahuje téměř všechno to, co jsem od března roku 2008 napsala na můj původní blog http://mlsnakocka.blog.cz (měl prostě o tečku více). Doufám, že můj web bude přece jen trochu přehlednější a uživatelsky vstřícnější jak pro mne, tak pro vás. Budu ráda, když se zde budete cítit dobře a těším se na naše diskuze a vzájemná, byť jen virtuální, setkání.

Přeji vám dobrou chuť, příjemné čtení a spoustu nezapomenutelných, barevných a voňavých chvil v kuchyni 🙂

Pavlína V.

PS: Pokud v receptu používám vývar, je většinou bez soli, protože vznikl při vaření různé drůbeže nebo masa společně se zeleninou, kterou vařím pro našeho nejstaršího kočičáka. Množství soli v těcho receptech tedy přizpůsobte své vlastní chuti.

Share

14 komentářů

  1. HOUDKOVÁ Květa /

    Dobrý den, zřejmě z nějaké akce mám Vaši vizitku a tak si dovoluji napsat. Jsem seniorka – za život jsem toho navařila hodně (ale nejsem profi). Na vaření teď mám svoji „metodu“ = ŽAVES, ale jdu s dobou: Indukční deska+kvalitní nádobí+dobré suroviny+německé dochucovací přísady+trocha fantazie = hotovo. Přesto, že nejsem profi kuchařka, jsem členkou klubu „Stará garda“/kuchaři,cukráři – senioři. Dotaz: Mohu jim dát Váš mail, příp. byste mohli navázat spolupráci ?? – sdělte – děkuji H.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den paní Květo 🙂 Děkuji za Vaši zprávu a zasílám Vám odpověď emailem. P.

  2. Jana Balíková /

    Dobrý večer Pavlínko :-), chtěla jsem Vám říct, že se mi moc líbí Váš blog, jeho zpracování a vůbec :-), mojí srdeční záležitostí je Toskánsko a proto bych se s Vámi velice ráda osobně potkala, měla bych pro Vás několik návrhů na vzájemnou spolupráci 🙂 Děkuji za Vaši odpověď. Jana

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jano 🙂 Děkuji, odpověď máte v mailu. P.

  3. Tak Pavlíno musím říct, že stránky jsou moc super. Některé recepty jsem již vyzkoušel a jiné mám ještě v plánu do budoucna vyzkoušet.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Martine, děkuji 🙂 To je skvělé, že se objevil další kuchař a milovník dobrého jídla. Mějte se krásně a dobrou chuť! 🙂

  4. Iva /

    dobry den stranky mate uzasny a recepty taky bezvadny,chtela jsem se jen zeptat kdyz budu delat sirup z medunky to je jedno kdy ji otrham muzu aji kdyz treba kvete?dekuji moc

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Ivo,
      jsem ráda, že se Vám stránky líbí 🙂 Bylinky obecně v sobě mají více síly před květem, je lepší je tedy sbírat včas. Výluh bude silnější. Mějte se krásně a děkuji, P.

  5. Rudka /

    Dobrý den,
    jsem ráda, že jsem na Vás narazila. Moc se mi líbí Vaše recepty, těším se na další.
    Ať se Vám daří.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Rudko,
      děkuji, to mne těší! Mějte se moc krásně, P. 🙂

  6. Kočí Marcela /

    Dobrý den, úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog při hledání receptu na mátový sirup a při té příležitosti jsem ho „sjela“ celý včetně (a hlavně!!) archivu. No moc jsem toho v té práci neudělala dnes… :):) Váš cestopis o Francii – náááádhera!!! A při pohledu na vaření na bojišti si tak říkám, jestli jsme se už nepotkaly (např. o tomto víkendu na bitvě v Jemnici ??). No asi se k Vám budu často vracet. Do budoucna přeji hodně nových nejen kulinářských zážitků 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marcelo
      děkuji za Váš milý komentář 🙂 V Jemnici jsme se určitě nepotkaly, ale možná před tím někdy a někde ano. Jsem moc ráda, že se Vám recepty líbí a máte chuť je vařit. Ještě jednou děkuji a mějte se krásně, Pavlína 🙂

  7. Pave /

    Bonjour Mlsna (a krasna kocko)
    pretal jsem dostavat ze stare adres newslettry… a na nove nemohu najit misto na znovunapsani… Mylim se?
    Hezky den
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Pavle,
      děkuji za Vaši zprávu 🙂 Měla jsem teď hodně pracovní období. Vařila jsem vcelku dost, ale při krátkých zimních dnech byl výsledek téměř pokaždé za tmy, tak by bylo focení docela problematické. Ale teď už bude lépe. Mějte se krásně, jsem ráda, že čtete můj web.
      P.

Napsat komentář: Martin Šmicr Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *