O mně

O mně

Jako malá jsem chtěla být baletkou. Od pěti let jsem navštěvovala baletní přípravku, později pak hodiny klasického baletu a také hodiny scénického tance. Po skončení odpoledního tréninku na každou z nás, malých slečen, čekala babička. Zatímco ostatní babičky přinesly svým holčičkám jablíčko, moje babička Anna mi velmi často místo jablíčka vítězoslavně předávala kus punčového dortu 🙂 Ta stejná babička byla pořád někde „na výletě“ a také tvrdila, že „co sníš a uvidíš, to Ti nikdo nevezme“. A vlastně měla pravdu. Přestože jsem spoustu let tvrdě trénovala téměř denně, postupem času bylo jasné, že díky rodovým dispozicím ze mne prostě baletka nebude. Věnovala jsem se tedy společenskému tanci. Latinsko-americké tance mne dovedly do třídy B. A pak jsem začala dojíždět na střední školu a času začalo být méně a méně. Ale svým způsobem jsem u tance ještě pár let poté zůstala.

Od malička jsem se také ráda pohybovala v kuchyni, nejvíce v kuchyni babičky Růži. Malým závažím v kapesníku jsem dělávala důlky do posvícenských koláčků, z velkých sušených plátů těsta krájela domácí flíčky, míchala pařížskou šlehačku na plotně a samozřejmě ochutnávala. Pak jsem se ocitla na hotelové škole a tam několikrát vykostila syrové kuře i pečeného pstruha, ušlehala první majonézu, mnohokrát uvařila zastřené vejce a také ovesnou kaši, ochutnala želví polévku a snad pochytila cosi dalšího z tajů kuchařiny, od všeho trochu. A i když jsem se vaření nikdy nevěnovala profesionálně, postupem času se z něj stala téměř vášeň. Nepeču muffiny ani cookies, nevařím Pho. Nejčastěji a nejraději připravuji různé druhy masa a zvěřiny. Většina receptů na mém webu je z české klasické kuchyně, ale je pravda, že moje srdce sem tam zabloudí do Francie, Itálie nebo k moři. Pokud je to možné, snažím se o původní chuť jídel, ale zdravější podobu (méně mouky, méně cukru) a třeba i zajímavější styling. Dobré jídlo z kvalitních surovin, ať chceme nebo ne, dělá zdravé a spokojené lidi, leckdy je prostředkem ke komunikaci a rozhodně nám pomáhá zlepšit náladu 🙂

k5

Od léta 2016 si vaření užívám v nové kuchyni

Kromě vaření a všeho, co s ním souvisí, mám ráda přírodu a moc mě baví vaření v přírodě na ohni. A pak mám ještě ráda Jižní Čechy, jazz, Marka Knopflera. A také moře, dobré víno (nebo moře dobrého vína 🙂 ) a sem tam dobrou čokoládu. A samozřejmě miluji kočky. Jejich množství se u nás mění průběžně. Sem tam se ale rozkřikne, že se u nás dobře jí a s času na čas přijde nějaká další kočka na svačinku. S kočkami jsem od malička vyrůstala a tak vím zcela jistě, že kočka si své jídlo velmi důkladně vybírá a jí pouze to nejlepší.

Jedné nechutná syrové maso, druhá nerada granule s rybí příchutí, ta třetí si dá raději kyselou okurku nebo kynutou vánočku. Jsou prostě šíleně mlsné. A tak vlastně vznikl název mého blogu 😛 Přestože mám ráda všechna zvířátka – ráda přispívám útulkům a záchranným stanicím, ke kočkám mám prostě nejblíže. V tom jsme zajedno s brněnskou výtvarnicí Romanou Štrynclovou (http://stryncl.cz). Romana je také velkou milovnicí koček a pro tento můj web vytvořila logo a podílela se také na návrhu kuchařských zástěrek Mlsné kočky.

Další mou vášní je fotografování, zejména na cestách po milované Francii, a v přírodě – nejčastěji Jižní Čechy, Šumava. Pak také plodů ze zahrady mých rodičů. Hlavně ale samozřejmě zejména toho, co sama připravím v kuchyni. A pokud už se čas od času pustím do hodnocení restaurace, pak je to většinou po více, než jedné její návštěvě a snažím se o co nejobjektivnější názor.

Komentář k fotografii: Aparátem z přední části fotky jsem asi ve 12 letech stvořila od vyfocení až do konce procesu výroby fotky, které leží vedle něj. Kodak vpravo je po dědovi Ferdinandovi…

A ještě jednou z mých vášnivých radostí je shromažďování starých příborů a nádobí z různých antiků, bleších trhů nebo od přátel. Doma mám slušnou zásobu talířů, misek, ubrusů a ubrousků, ale třeba i funkční petrolejovou lampu.

food

Tento web obsahuje téměř všechno to, co jsem od března roku 2008 napsala na můj původní blog http://mlsnakocka.blog.cz (měl prostě o tečku více, v srpnu 2020 z výší moci skončil www.blog.cz svou existenci). Doufám, že můj web je přece jen přehlednější a uživatelsky vstřícnější jak pro mne, tak pro vás. Budu ráda, když se zde budete cítit dobře a těším se na naše diskuze a vzájemná, byť jen virtuální, setkání.

Přeji vám dobrou chuť, příjemné čtení a spoustu nezapomenutelných, barevných a voňavých chvil v kuchyni. Prostě fajn život 🙂

Pavlína V.

PS: Pokud v receptu používám vývar, je většinou bez soli, protože vznikl při vaření různé drůbeže nebo masa společně se zeleninou, kterou vařím pro našeho nejstaršího kočičáka. Množství soli v těcho receptech tedy přizpůsobte své vlastní chuti.

Share

18 comments

  1. HOUDKOVÁ Květa /

    Dobrý den, zřejmě z nějaké akce mám Vaši vizitku a tak si dovoluji napsat. Jsem seniorka – za život jsem toho navařila hodně (ale nejsem profi). Na vaření teď mám svoji „metodu“ = ŽAVES, ale jdu s dobou: Indukční deska+kvalitní nádobí+dobré suroviny+německé dochucovací přísady+trocha fantazie = hotovo. Přesto, že nejsem profi kuchařka, jsem členkou klubu „Stará garda“/kuchaři,cukráři – senioři. Dotaz: Mohu jim dát Váš mail, příp. byste mohli navázat spolupráci ?? – sdělte – děkuji H.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den paní Květo 🙂 Děkuji za Vaši zprávu a zasílám Vám odpověď emailem. P.

  2. Jana Balíková /

    Dobrý večer Pavlínko :-), chtěla jsem Vám říct, že se mi moc líbí Váš blog, jeho zpracování a vůbec :-), mojí srdeční záležitostí je Toskánsko a proto bych se s Vámi velice ráda osobně potkala, měla bych pro Vás několik návrhů na vzájemnou spolupráci 🙂 Děkuji za Vaši odpověď. Jana

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jano 🙂 Děkuji, odpověď máte v mailu. P.

  3. Tak Pavlíno musím říct, že stránky jsou moc super. Některé recepty jsem již vyzkoušel a jiné mám ještě v plánu do budoucna vyzkoušet.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Martine, děkuji 🙂 To je skvělé, že se objevil další kuchař a milovník dobrého jídla. Mějte se krásně a dobrou chuť! 🙂

  4. Iva /

    dobry den stranky mate uzasny a recepty taky bezvadny,chtela jsem se jen zeptat kdyz budu delat sirup z medunky to je jedno kdy ji otrham muzu aji kdyz treba kvete?dekuji moc

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Ivo,
      jsem ráda, že se Vám stránky líbí 🙂 Bylinky obecně v sobě mají více síly před květem, je lepší je tedy sbírat včas. Výluh bude silnější. Mějte se krásně a děkuji, P.

  5. Rudka /

    Dobrý den,
    jsem ráda, že jsem na Vás narazila. Moc se mi líbí Vaše recepty, těším se na další.
    Ať se Vám daří.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Rudko,
      děkuji, to mne těší! Mějte se moc krásně, P. 🙂

  6. Kočí Marcela /

    Dobrý den, úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog při hledání receptu na mátový sirup a při té příležitosti jsem ho „sjela“ celý včetně (a hlavně!!) archivu. No moc jsem toho v té práci neudělala dnes… :):) Váš cestopis o Francii – náááádhera!!! A při pohledu na vaření na bojišti si tak říkám, jestli jsme se už nepotkaly (např. o tomto víkendu na bitvě v Jemnici ??). No asi se k Vám budu často vracet. Do budoucna přeji hodně nových nejen kulinářských zážitků 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marcelo
      děkuji za Váš milý komentář 🙂 V Jemnici jsme se určitě nepotkaly, ale možná před tím někdy a někde ano. Jsem moc ráda, že se Vám recepty líbí a máte chuť je vařit. Ještě jednou děkuji a mějte se krásně, Pavlína 🙂

  7. Pave /

    Bonjour Mlsna (a krasna kocko)
    pretal jsem dostavat ze stare adres newslettry… a na nove nemohu najit misto na znovunapsani… Mylim se?
    Hezky den
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Pavle,
      děkuji za Vaši zprávu 🙂 Měla jsem teď hodně pracovní období. Vařila jsem vcelku dost, ale při krátkých zimních dnech byl výsledek téměř pokaždé za tmy, tak by bylo focení docela problematické. Ale teď už bude lépe. Mějte se krásně, jsem ráda, že čtete můj web.
      P.

  8. Renata /

    Dobrý den, našla jsem Váš recept na vaječňák a musím říct, že ho chci dělat k vánocům. Vypadá excelentně, ale nenašla jsem kolik se dává rumu? Děkuji 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Renato,
      pokud jste našla recept zde na webu, tak tam je množství rumu uvedeno zcela přesně 🙂

  9. Pavel /

    Ahoooooj
    uz jsemTin dlouho nepsal… ale ctu Te porad. Mam ale otazku. Jakou moukou jde ve Francii nahradit cs Hruba mouka???? Potrebuji to na polevkove nudle. Zkousel jsem italskou Grano duro ale nejde to. Tady mame ne mouku cisle a nechci je zkouset vsechna…
    Biiiiiz a Merci
    Pavel

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Pavle 🙂 Hrubou mouku asi zcela přesně nahradit nejde. Pokud je ve Francii něco jako krupice (dětská krupička na výrobu kaše – v ČR) nebo jsem našla v jedné diskusi, že lze použít „Farine fluide sans grumeaux“. Já, pokud už jsem ve Francii něco vyráběla v kuchyni, tak z kupovaného těsta 😛 Asi jsem Ti moc nepomohla 🙂

Napsat komentář: Martin Šmicr Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *