Recepty

Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

Posted by on 9:49 AM in Zavařuji, nakládám, vyrábím, Zelenina | 0 komentářů

Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

V létě se někdy na zahradě urodí trochu více zeleniny, než stačíme začerstva spotřebovat. Z přebytečných rajčat můžeme vyrobit kečup nebo domácí rajčatovou omáčku. Z ovoce různé zavařeniny a zeleninu většinou zmrazíme nebo zavaříme v různé formě do sklenic. Nakládanou zeleninu mám vlastně ráda úplně všechnu. Na výrobu několika sklenic domácí nakládané zeleniny budeme potřebovat třeba jen půl dne práce a zásob si pak budeme užívat celou zimu. V kombinaci třeba s pečeným masem to bude dobrota. Na 14 sklenic o obsahu 350 ml budeme potřebovat: •...

Číst dál

Masová roláda s mangoldem

Posted by on 7:55 AM in Brambory, Maso, Zelenina | 2 komentář

Masová roláda s mangoldem

Mangold je báječná zelenina. Naprosto úžasně chutná ve slaném koláči a velmi aromatický je také v masové roládě. Navíc při rolování masa se s listy pracuje lépe, než s jakoukoliv jinou náplní. Přibližně ze dvou kilogramů masa jsem vytvořila dvě menší roládky. Použila jsem maso vepřové, ale stejně tak by se hodilo maso krůtí. Množství po upečení vycházelo asi na 10 – 12 porcí. Současně s masem jsem v jednom pekáčku připravila také přílohu: Brambory pečené s cibulí a rozmarýnem. Nic nedá masu lepší šťávu, než právě cibule. Suroviny: • 2...

Číst dál

Meruňkové šátečky s levandulovým cukrem

Posted by on 10:05 AM in Dezerty a moučníky, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 2 komentář

Meruňkové šátečky s levandulovým cukrem

Meruňky a levandule jsou moje oblíbená kombinace. Jednak lahodí oku při focení, protože v barevném spektru jsou tyhle dvě barvy téměř proti sobě (a jak říká pravidlo: Buď stylizujeme barvy těsně v barevném sousedství nebo proti sobě.), ale hlavně spolu ladí chuťově. Skvělý je třeba meruňkový sorbet, který najdete v archivu nebo třeba meruňková zavařenina. Levandule prostě dává jídlu zvláštní rozměr. Těsto: • 250 g polohrubé mouky • 250 g másla • 250 g měkkého tučného tvarohu • 2 lžíce levandulového cukru Z uvedeného množství vytvoříme asi 34...

Číst dál

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Posted by on 8:28 AM in Maso, Omáčky, Rýže, luštěniny, obilniny | 0 komentářů

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Umístit na web recept na plněné papriky se chystám vlastně už dlouho. A teď, když jsem na sobotním trhu v Berouně koupila nádherné, velké a voňavé papriky, nastala ta správná chvíle. Plněné papriky zná každý už od dětství. Bylo to moje oblíbené jídlo, které znamenalo léto. A téměř jistě měla každá z našich babiček své vlastní postupy. Nabízím tedy ten svůj. Rajčatová omáčka dělá díky skořici trochu nasládlý dojem a přesně taková k pečeným paprikám patří. Tentokrát jsem se vzdala italského způsobu přípravy, jehož základem jsou rozpuštěné...

Číst dál

Domácí ořechový likér

Posted by on 4:04 PM in Nápoje, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 2 komentář

Domácí ořechový likér

Kolem svátku svatého Jana (24. června) je ten správný čas na sběr mladých plodů ořešáku. Právě proto tento likér bývá také nazýván „Svatojánský“. Mně se podařilo to správné období vystihnout teprve loňský rok a tak si teď pochutnávám na domácím ořechovém likéru. Je sladký a silný a skvěle se hodí k podávání jako digestif. Celé zelené ořechy necháme do druhého dne namočené v nádobě s vodou. Zbaví se tak všech nečistot. Poté ořechy nakrájíme – každý na tři až čtyři části. Je třeba počítat s tím, že při krájení i takto mladých...

Číst dál

Jahodový koláč

Posted by on 9:09 AM in Dezerty a moučníky | 2 komentář

Jahodový koláč

V sezóně jahod si nemůžeme přát lehčí a rychlejší moučník. Jahody jsou právě teď nejsladší a bude stačit jen několik málo surovin. Suroviny na těsto: • 320 g hladké mouky • 2 lžíce vanilkového cukru • 150 g másla • 2 špetky soli • 1 celé vejce • asi 50 ml studené vody Náplň: • 250 g čerstvých jahod • 120 g krystalového cukru Koláč jsem připravovala ve formě na quiche o průměru 29 cm, hloubka 5 cm. V míse smícháme mouku, vanilkový cukr a sůl. Vanilkový cukr používám vlastní: 150 g třtinového cukru rozmixujeme s nakrájeným vanilkovým luskem....

Číst dál

Pečené brambory s chřestem

Posted by on 8:27 AM in Brambory, Předkrmy a chuťovky, Přílohy, Zelenina | 4 komentář

Pečené brambory s chřestem

Zřejmě poslední recept letošní chřestové sezóny. Zcela úmyslně jsem však v názvu receptu dala na první místo brambory. Takhle upečené vypadají velmi atraktivně, ale v kombinaci se všemi ostatními společníky na talíři hlavně skvěle chutnají. Na dvě porce budeme potřebovat: • 6 ks brambor (typ B) • 3 lžíce olivového oleje • 500 g čerstvého bílého chřestu • 2 lžíce másla • 150 g sýra Cottage • 10 ředkviček • svazek pažitky Brambory dobře omyjeme a nařízneme na slabé plátky. Zalijeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi...

Číst dál

Chřestový špaldový koláč

Posted by on 8:22 PM in Francie - Provence, Předkrmy a chuťovky, Slané, Zelenina | 0 komentářů

Chřestový špaldový koláč

O letošní chřestové sezóně jsem se poprvé vypravila do Hostína u Vojkovic, kde sídlí společnost Český chřest. Cesta směrem tam by mohla být lépe označená a celý areál by potřeboval vcelku značnou údržbu a úklid. Je pravda, že bylo zrovna po dešti, ale nedělám si iluze, že jindy je to o mnoho lepší pohled. Nicméně chřest přímo z Hostína je ten nejčerstvější, jaký můžete koupit. Voní tak, jak to v supermarketu nikdy neucítíte. Když máte štěstí, tak si můžete vybrat z několika druhů: zelený, bílý, fialový. Jsou k mání také chřestové hlavičky,...

Číst dál

Hráškové risotto s mátou, limetkou a lososem

Posted by on 9:18 AM in Přílohy, Ryby a mořské plody, Rýže, luštěniny, obilniny | 0 komentářů

Hráškové risotto s mátou, limetkou a lososem

Italské risotto, které je plné jarních chutí a zelené barvy. Klidně bychom ho mohli vařit na Zelený čtvrtek Sladký hrášek, výrazná limetka a voňavá máta – to všechno jde spolu výtečně dohromady. Na risotto pro dva si připravíme: • 1 lžíci olivového oleje • 1 lžíci másla • 1 malou cibuli • 4 hrsti rýže Arborio (počítám 2 hrsti na porci) • 1 dcl suchého bílého vína • 1 litr zeleninového vývaru • 150 g hráškových lusků • hrst mátových lístků • kůru z jedné limetky • pár kostiček studeného másla (cca 30 g) Na lososa: • 120 g čerstvého...

Číst dál

Mrkvové želé

Posted by on 4:12 PM in Nápoje, Zavařuji, nakládám, vyrábím, Zelenina | 0 komentářů

Mrkvové želé

V zimním období si čas od času pomocí odšťavňovače připravím čerstvou šťávu ze všelijaké zeleniny. Nejraději mám šťávu z řepy, celeru a mrkve a pak také jen samotnou mrkvovou. O zavařenině z mrkve jsem nikdy neslyšela. Jednou už jsem však z jablečné šťávy vyrobila jablečné želé, jednou z červené řepy, tak proč nezkusit třeba želé mrkvové? Budeme potřebovat: • 0,8 l mrkvové šťávy (vznikla ze 2 kg mrkve) • šťávu z jednoho pomeranče • šťávu z jednoho citrónu • 500 g želírovacího cukru 3 : 1 Z tohoto množství surovin budeme mít tři skleničky o...

Číst dál