Recepty

Mrkvové želé

Posted by on 4:12 PM in Nápoje, Zavařuji, nakládám, vyrábím, Zelenina | 0 komentářů

Mrkvové želé

V zimním období si čas od času pomocí odšťavňovače připravím čerstvou šťávu ze všelijaké zeleniny. Nejraději mám šťávu z řepy, celeru a mrkve a pak také jen samotnou mrkvovou. O zavařenině z mrkve jsem nikdy neslyšela. Jednou už jsem však z jablečné šťávy vyrobila jablečné želé, jednou z červené řepy, tak proč nezkusit třeba želé mrkvové? Budeme potřebovat: • 0,8 l mrkvové šťávy (vznikla ze 2 kg mrkve) • šťávu z jednoho pomeranče • šťávu z jednoho citrónu • 500 g želírovacího cukru 3 : 1 Z tohoto množství surovin budeme mít tři skleničky o...

Číst dál

Mrkvový dort s mrkvovým želé

Posted by on 12:40 PM in Dezerty a moučníky, Zelenina | 0 komentářů

Mrkvový dort s mrkvovým želé

Čas různých domácích oslav je tu. A tak jsem vlastně poprvé (a na delší dobu zase naposledy ) připravila dort. Pro jarní čas mi připadal nejlepší právě mrkvový. Je měkký, ale dobře drží tvar, má krásnou barvu a voní. A v kombinaci s mrkvovým želé, které jsem si připravila speciálně pro tento dort, je opravdu výborný. Na přípravu těsta budeme potřebovat: • 5 žloutků • 150 g třtinového cukru • 200 g mletých mandlí • 50 g mandlových plátků • 100 g rozpuštěného másla • 450 g strouhané mrkve (asi 6 velkých mrkví) • 100 g hladké špaldové mouky • 1...

Číst dál

Sirup z fialek

Posted by on 9:17 AM in Nápoje, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 0 komentářů

Sirup z fialek

Už v polovině března to vypadalo, že je tady skutečné jaro, tak jsem se na zahradě pustila do renovace židlí po babičce. A kočka se všemi třemi kocoury mi samozřejmě museli pomáhat… Na zahradě jsem také zjistila, že na spoustě malých místeček rostou fialky. S mým nejmilejším Borisem jsme je natrhali a pak jsem je použila na výrobu fialkového sirupu. Sirup má nenapodobitelnou vůni a v koktejlech pak zvláštní, záhadnou chuť. Je také velmi prospěšný, zejména pro horní cesty dýchací. Budeme potřebovat: • asi 3 hrsti fialkových květů • 1,2...

Číst dál

Kapustové karbanátky

Posted by on 12:29 PM in Přílohy, Rýže, luštěniny, obilniny, Slané, Zelenina | 2 komentář

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky jsou vlastně vcelku obyčejné jídlo, většinou s příměsí masa a smažené ve vrstvě oleje nebo ve friťáku. Dá se z nich ale vytvořit zajímavé a vynikající občerstvení nebo lehká večeře. K tomu nám místo masa pomůže quinoa. Je velmi nenáročná na úpravu, velmi dobrá je v salátu. Na zahuštění kapustové směsi jsem ještě nakonec použila trochu kukuřičné strouhanky, takže tu máme karbanátky bezlepkové. Pak už stačí jen podle vlastního gusta dochutit a při podávání doplnit zajímavou omáčkou. Připravíme si: • 1 středně velkou kapustu...

Číst dál

Soba nudle s houbami shitake a pak choi

Posted by on 9:18 PM in Saláty, Těstoviny, Zelenina | 0 komentářů

Soba nudle s houbami shitake a pak choi

Pokud čas od času připravujete jídlo v asijském stylu, pravděpodobně budete mít většinu ingrediencí doma. Na tento recept jsou třeba pouze čtyři čerstvé suroviny. Pak choi (nebo také bok choy) už bývá sem tam ke koupi i v supermarketu. A pak už je to jen salátová okurka, čerstvý zázvor a houby shitake. Ty lze nahradit několika krémovými žampiony nebo třeba houbičkami enoki. Suroviny na přípravu dvou velkých porcí salátu: • 2 lžíce sezamového oleje • 2 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru • 5 menších kusů pak choi • 1 lžíce švestkového vína • 3...

Číst dál

Thajské červené karí s lilkem a cukrovým hráškem

Posted by on 9:59 AM in Rýže, luštěniny, obilniny, Zelenina | 2 komentář

Thajské červené karí s lilkem a cukrovým hráškem

Pustila jsem se do tohoto barevného a velmi aromatického receptu proto, abych si ozvláštnila čas předvelikonočního půstu. Je o mně známo, že si velmi ráda pochutnám na masové pečínce, ale dobré vegetariánské jídlo nikdy neodmítnu. A toto karí je právě ten případ. Několik autentických ingrediencí jsem si opatřila v tržnici SAPA. Byla to moje první návštěva a po další už netoužím. Ale koupila jsem tam vše zelené, co je na podobný recept třeba, to je fakt. Na 6 – 8 porcí karí budeme potřebovat: • 2 lžíce kokosového oleje (ke koupi třeba...

Číst dál

Konfitovaná kachní stehna

Posted by on 9:35 AM in Francie - Provence, Maso, Opeřenci, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 0 komentářů

Konfitovaná kachní stehna

Poprvé jsem se s nimi setkala ve Francii, kde je možné takto upravené kachní maso koupit jako polotovar. Mít v zásobě konfitovaná stehna je velká výhoda. Před podáváním necháme povolit tuk, kterým jsou stehýnka zalita. Pak už jen na pánvi opečeme kůží dolů, aby měla tu správnou barvu. A máme aromatické a křehké kachní stehýnko, které skvěle doplní hebká bramborová kaše, šťouchané nebo opečené brambory. Ale všechno pěkně od začátku. V českých obchodech bohužel nejsou k dostání samotná kachní stehýnka – paličky. Lze tedy koupit kachní...

Číst dál

Gratinovaná čekanka s vůní pomeranče

Posted by on 9:27 AM in Předkrmy a chuťovky, Zelenina | 0 komentářů

Gratinovaná čekanka s vůní pomeranče

Bílá čekanka už se v našich obchodech sem tam objevuje, ale stále ještě bohužel nepatří mezi běžný sortiment zeleniny. Bohužel, protože je velmi chutná a také prospěšná našemu zdraví. Mám ve velké oblibě také čekanku červenou – radicchio. V salátu je neodolatelná, ale ani na tu nemám v obchodech štěstí. Čekanka bílá je velmi lehce avšak příjemně nahořklá a často se používá za syrova, hodně v kombinaci s citrusy. Právě tento fakt mne přivedl k vytvoření tohoto receptu. Na dvě porce budeme potřebovat: • 3 kusy čekanky • 1 pomeranč...

Číst dál

Masopustní koblihy

Posted by on 10:44 AM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Masopustní koblihy

Po vánočních svátcích, na Tři krále začíná Masopust. Je to období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhají taneční zábavy, zabijačky, karnevaly. Vrcholí takzvaným Tučným čtvrtkem, spojeným se zabijačkou a hostinou. Masopustní období končí šest týdnů před Velikonocemi. Pak začíná půst. A právě koblihy jsou pro maspoustní čas typické. Na 20 – 24 koblížků si připravíme: • 400 g hrubé mouky • 100 g hladké mouky • 80 g moučkového cukru • 40 g čerstvého droždí • 6 žloutků • 60 g másla • 200 ml mléka • 50 ml vaječného...

Číst dál

Boršč

Posted by on 9:33 AM in Maso, Polévky | 0 komentářů

Boršč

Boršč existuje v mnoha variantách stejně tak, jako česká bramboračka. Dva druhy masa bývají doplněny masem jehněčím nebo skopovým, někdo zeleninu strouhá, někdo přidává česnek. Prostě možností je mnoho. Na tomto receptu oceňuji především přidání pečené řepy, která, jak bychom si mysleli, není pouze trendem současné doby, ale pečenou řepu do boršče radí přidat třeba i Marie Úlehlová-Tilschová ve své kuchařské knize z roku 1957. Moje babička čas od času podle této knihy také vařila. Obsah hrnce na vývar je 6l. Suroviny na vývar: • 1 cibule • 1...

Číst dál