Recepty

Tartiflette

Posted by on 2:12 PM in Brambory, Francie - Provence | 0 komentářů

Tartiflette

Perfektní pokrm pro chladné dny, který využívá jen několik základních surovin. Pochází z francouzských Alp, ale setkat se s ním můžete kdekoliv ve Francii. Na 2 nebo 4 menší porce: • 6 větších brambor • 2 cibule • 200 g lardons nebo uzené slaniny • plátek másla • čerstvě mletý pepř • 200 g créme fraiche • sýr k zapékání • máslo na vymazání formy Velikost zapékací misky: 27 x 17 x 5 cm Postup je zcela jednoduchý. Brambory uvaříme ve slupce. Zchladlé je oloupeme a nakrájíme na asi 5 mm silné plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm zprudka osmahneme kostičky lardons. Pokud je nahradíte uzenou slaninou, která bude tučnější, tuk na opečení nebude třeba. Ke zlatavým kostičkám slaniny přidáme cibuli nakrájenou na proužky. Slanina se přestane prudce smažit a cibule očistí pánev od výpeku a začne chytat barvu. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Do máslem vymazané zapékací nádoby vyskládáme plátky brambor v jedné vrstvě. Zlehka je opepříme čerstvě mletým pepřem. Vše potřeme polovinou créme fraiche. Po zapečení pak dodá smetana ve spojení se sýrem pokrmu příjemně krémovou strukturu. Na vrstvu smetany rozmístíme polovinu opečených slaninových kostiček a proužků cibule. Solit není třeba, slanina i sýr sůl již obsahují. Vyskládáme druhou vrstvu bramborových plátků. Opět opepříme, potřeme druhou polovinou smetany a zakryjeme zbylou slaninou s cibulí. Poslední vrstva bude z brambor. Také ji postrouháme čerstvě mletým pepřem. V této fázi je možné přidat půl sklenky suchého bílého vína, ale já tento krok vynechávám. Sýr na Tartiflette je speciální, má krémovou strukturu. Koupit ho lze, stejně jako lardons, v prodejně Delmart nebo na Košík.cz. Jinak ale můžeme v pohodě použít jiný vyzrálý sýr vhodný k pečení. Sýr rozkrojíme podélně. Plátky by sice lépe kopírovaly tvar formy, ale střed sýra je velmi vláčný. Obě části sýra položíme na povrch řezem dolů. Naplněnou zapékací misku zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté alobal odstraníme a pečeme dále ještě asi 5 minut, až povrch zezlátne. Podáváme se sklenkou bílého vína, zeleným salátem, kouskem křupavé bagetky nebo jen tak. Dobrou chuť!...

Číst dál