Recepty

Vánočka

Posted by on 1:53 PM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Vánočka

Bez vánočky nejsou Vánoce. Buď máte na tuhle tradiční vánoční dobrotu svůj osvědčený recept nebo vyzkoušejte právě tento. Jedná se o trochu upravený recept mé babičky. Úplně živě vidím, jak pokaždé namáhavě a důkladně propracovávala v míse na klíně kynuté těsto. Nebylo to vůbec jednoduché a docela se u toho zapotila. Čtyři spodní prameny vánočky pak upletla bez mrknutí oka, špejle nepoužívala a přesto se vánočka nikdy „nesvezla“. A když už se občas stalo a vánočka při pečení malinko praskla, babičku to mrzelo. Ale my byli rádi, protože pečená prasklinka chutná skvěle. U stolu moje babička pak ze svého plátku pečlivě odstranila rozinky, protože je neměla ráda. Ale do těsta jich dávala vždy dostatek, protože vánočka bez rozinek není vánočka. Připravíme si: • 750 g polohrubé mouky • 150 g rozpuštěného másla • 120 g krystalového cukru • 2 lžíce vanilkového cukru • špetku soli • 4 žloutky (bílky použijeme na potření) • citrónovou kůru • 330 ml plnotučného mléka • 50 g čerstvého droždí • hrst rozinek • hrst mandlových plátků • 4 špejle Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme krupicový cukr a metličkou mícháme „do pěny“. Přidáme vlažné mléko (menší část z celkově uvedeného množství), zaprášíme moukou a zakryté necháme v teple (u topení) vzejít. Doba kynutí kvásku je asi 1,5 hodiny. Mně práci s kynutým těstem dost ulehčil můj kuchyňský robot. Teprve s ním jsem si troufla na tak velkou porci kynutého těsta. Je třeba mít na mysli, že při uvedeném množství ingrediencí je jejich postupné přidávání do robota: 1/3 suchých ingrediencí 1/2 tekutých ingrediencí 1/3 suchých ingrediencí 1/2 tekutých ingrediencí 1/3 suchých ingrediencí View this post on Instagram #vanocka #inprogress 🎄🎄🎄 A post shared by Pavlína ♥ "Blog mlsné kočky" ♥ (@mlsnakocka) on Dec 23, 2017 at 5:09am PST Použijeme rychlost 2 a postupně přidáváme ingredience. Asi po 10 minutách máme nelepivé těsto. To necháme zakryté čistou utěrkou kynout 4 – 5 hodin v teple. Po vykynutí těsto rozdělíme na devět stejných dílů: 4 + 3 + 2 prameny Prameny na pracovní ploše s troškou mouky vyválíme. Na pletení čtyř klidně použijte video z Youtube, já ho potřebovala 🙂 Horní i spodní konec copu pevně stiskneme. Vytvořili jsme základnu vánočky a tu si teď přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Ve střední části copu vytvoříme několika stisky jakousi „postýlku“ pro cop další, vrchní. Cop ze tří pramenů položíme na spodní část, horní a spodní konec se opět snažíme spojit s těmi předchozími, trochu je zahrnout dospod. Navrch už pak stočíme cop ze dvou pramenů, pro který jsme také připravili žlábek. Plech i s vánočkou necháme v teple ještě půl hodiny kynout. Poté povrch vánočky potřeme bílky a posypeme mandlovými plátky. Nakonec můžeme pro jistotu zafixovat pomocí několika špejlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 – 12 minut. Poté snížíme teplotu na 150 a pečeme asi 40 minut. Jakmile začne vánočka chytat tmavě zlatou barvu, provedeme test špejlí. Vánočku krájíme další den. Krásné Vánoce a dobrou chuť!...

Číst dál