Recepty

Mandlové slepované cukroví – bezlepkové

Posted by on 10:42 AM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Mandlové slepované cukroví – bezlepkové

Nesmírně chutné a také bezlepkové cukroví. Je z mandlové mouky, slepované domácí marmeládou. Polevu můžete zvolit třeba citrónovou, jako na perníčky nebo třeba z bílé čokolády. Já si vybrala polevu z hořké čokolády. Na těsto bude třeba: • 200 g mandlové mouky • 90 g moučkového cukru • 3 žloutky • 1 lžíce vanilkového cukru Vanilkový cukr jsem si připravila vlastní tak, že jsem 150 g třtinového cukru rozmixovala s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně takto vyrobeného cukru je velmi intenzivní a neodolatelná. Dále budeme potřebovat: • pomerančovou...

Číst dál

Zasněžené perníkové placičky

Posted by on 9:38 PM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Zasněžené perníkové placičky

Voňavé a křehké cukroví, které jsem loni o Vánocích vyzkoušela poprvé. Chutná po perníku, ale je o mnoho jednodušší a navíc se nám bude hodit ke spotřebování také pár bílků, které nám zbyly v lednici. Na ostatní druhy cukroví jsou většinou potřeba pouze žloutky. Na těsto bude třeba: • 180 g másla • 200 g hladké mouky • 50 g moučkového cukru • 20 g kvalitního hořkého kakaa • 1 lžička perníkového koření (já používám nesmírně aromatickou směs od Antonína) • 2 lžíce vanilkového cukru • špetka soli Na zdobení před pečením: • 2 bílky • 60 g hrubého...

Číst dál

Křehké cukroví z bílého vína

Posted by on 8:09 PM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Křehké cukroví z bílého vína

Křehké miniaturní cukroví s bublinou uprostřed. Někdy také nazývané „podvodnice“, protože těsto se nechávalo uležet v míse s vodou. Těsto neobsahuje žádný cukr, pouze malé vykrojené tvary v cukru obalujeme. Na těsto bude třeba: • 300 g hladké mouky • 270 g másla • 5 lžic suchého bílého vína Na obalení: • 1 díl vanilkového cukru • 2 díly moučkového cukru Z uvedeného množství surovin vytvoříme asi 70 kousků. Vanilkový cukr jsem si připravila vlastní tak, že jsem 150 g třtinového cukru rozmixovala s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně...

Číst dál

Svatomartinské rohlíčky

Posted by on 10:56 AM in Dezerty a moučníky | 2 komentář

Svatomartinské rohlíčky

Existují recepty na kynuté i nekynuté, s mandlemi na povrchu, s různými náplněmi. Nemá smysl pátrat po tom, které „martinské“ rohlíčky jsou ty pravé. Martinské rohlíčky svůj název získaly tak, že hospodář sezval všechnu čeládku na hostinu, na které nechyběla husa a připravená výslužka – buchty a svatomartinské rohlíčky. Těmi obdarovávala děvčata své milé. Zahnutý tvar rohlíků připomíná podkovu koně svatého Martina. Takže rohlíčky si upečte takové, jaké máte nejraději. A možná pak přijede Martin na svém bílém koni jako ten...

Číst dál

Dýňová bábovka

Posted by on 5:48 PM in Dezerty a moučníky, Zelenina | 0 komentářů

Dýňová bábovka

Bábovka v barvách podzimu, která zahřeje duši a díky vůní koření připomene blížící se adventní čas. Použila jsem dýni hokaido, která po upečení zesládne, takže na moučníky se skvěle hodí. Můžete ji použít třeba na závin, jako jsem ho v redakci Proženy.cz pekla já. Suroviny: • 700 gramový plod dýně hokaido • olivový olej na pečení dýně • máslo na vymazání formy • hrubá mouka na vysypání formy • 160 g třtinového cukru • 2 celá vejce • 2 x 180 g zakysané smetany (15%) • 50 g másla • 200 g celozrnné špaldové mouky • 150 g hladké špaldové mouky •...

Číst dál

Králík se šafránem, rajčaty a cuketou

Posted by on 8:09 AM in Brambory, Maso, Zelenina | 0 komentářů

Králík se šafránem, rajčaty a cuketou

Čerstvá rajčata, cuketky, česnek, bylinky – zelenina, kterou má v létě na zahradě snad každý. Takže vyražte s nožem nejprve na záhon, pak nastříhejte bylinky a vzhůru do kuchyně. Tento recept na králíka je velmi jednoduchý, barevný a králičí maso je šťavnaté. Tentokrát neuvádím přesný počet porcí, protože osobně si klidně dám stehýnko společně s kouskem hřbetu Jídlo jsem připravovala z tohoto množství surovin: • cca 2 kg králík • 2 králičí stehýnka • čerstvě mletý pepř • sůl • 4 lžíce olivového oleje • lžíce másla • 2 žluté cibule • 3...

Číst dál

Nakládané cukety s chilli a mátou

Posted by on 4:43 PM in Předkrmy a chuťovky, Zavařuji, nakládám, vyrábím, Zelenina | 0 komentářů

Nakládané cukety s chilli a mátou

Cukety naškrábané na slabé proužky jsou skvělé do obloženého pečiva, ale také si výborně rozumí třeba s rillettes. Ideální na chuťovky k aperitivu. Pokud máte rádi ostřejší, čili dejte klidně i víc. Zavařením cukety malinko změní barvu, po ochutnání rozhodně nečekejte chuť nakládané okurky. První dojem je trochu zvláštní, ale pak se zamilujete, jako já. Na 7 sklenic o obsahu 350 ml potřebujeme: • 1,3 kg cuket • pár snítek máty Na nálev: • 0,5 l bílého vinného octa • 0,7 l vody • 180 g třtinového cukru • 3 lžičky chilli vloček • 2 lžičky...

Číst dál

Závin s borůvkami a tvarohem

Posted by on 8:39 PM in Dezerty a moučníky | 0 komentářů

Závin s borůvkami a tvarohem

Během pár dnů se mi v lednici sešlo vcelku hodně domácích vajec. Průběžně je využívám na můj oblíbený rajčatový salát. A když se mi pak dostaly do ruky borůvky, bylo jasno. Rozhodla jsem se pro borůvkový závin z těsta, se kterým se skvěle pracuje, po upečení závin nedrobí a navíc je na něj pohled jedna radost. Z uvedeného množství připravíme dva záviny. • 250 g hladké mouky • špetka soli • 2 celá vejce • 50 g změklého másla • 2 lžíce vody • 2 lžíce octa Náplň: • 500 g měkkého tvarohu • 2 celá vejce • pár kapek vanilkového extraktu • 3 lžíce...

Číst dál

Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

Posted by on 9:49 AM in Zavařuji, nakládám, vyrábím, Zelenina | 0 komentářů

Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

V létě se někdy na zahradě urodí trochu více zeleniny, než stačíme začerstva spotřebovat. Z přebytečných rajčat můžeme vyrobit kečup nebo domácí rajčatovou omáčku. Z ovoce různé zavařeniny a zeleninu většinou zmrazíme nebo zavaříme v různé formě do sklenic. Nakládanou zeleninu mám vlastně ráda úplně všechnu. Na výrobu několika sklenic domácí nakládané zeleniny budeme potřebovat třeba jen půl dne práce a zásob si pak budeme užívat celou zimu. V kombinaci třeba s pečeným masem to bude dobrota. Na 14 sklenic o obsahu 350 ml budeme potřebovat: •...

Číst dál

Masová roláda s mangoldem

Posted by on 7:55 AM in Brambory, Maso, Zelenina | 2 komentář

Masová roláda s mangoldem

Mangold je báječná zelenina. Naprosto úžasně chutná ve slaném koláči a velmi aromatický je také v masové roládě. Navíc při rolování masa se s listy pracuje lépe, než s jakoukoliv jinou náplní. Přibližně ze dvou kilogramů masa jsem vytvořila dvě menší roládky. Použila jsem maso vepřové, ale stejně tak by se hodilo maso krůtí. Množství po upečení vycházelo asi na 10 – 12 porcí. Současně s masem jsem v jednom pekáčku připravila také přílohu: Brambory pečené s cibulí a rozmarýnem. Nic nedá masu lepší šťávu, než právě cibule. Suroviny: • 2...

Číst dál