Recepty

Paprikové risotto se smaženým kozím sýrem

Posted by on 9:28 PM in Itálie - Toskánsko, Rýže, luštěniny, obilniny, Zelenina | 0 komentářů

Paprikové risotto se smaženým kozím sýrem

Tenhle recept je docela zajímavá varianta italského risotta. Příjemně ostré, ale zároveň hladké s kapkou medu. To vše výborně ladí s kozím sýrem. Bezmasá, přesto vydatná porce uspokojí i ty náročnější gurmány. Suroviny na risotto: • 4 lžíce olivového oleje • plátek másla • 2 šalotky • 2 stroužky česneku • 1 chilli paprička • 1 červená paprika • 1 lžíce rajčatového protlaku • 0,5 dcl Martini Dry nebo suchého bílého vína • 250 g kulatozrnné rýže • 1 l zeleninového vývaru • 2 lžičky medu • 1 lžíce krémového sýra (Lučina, Philadelphia) • 30 g studeného másla Na smažený kozí sýr: • čerstvý kozí sýr • kukuřičné lupínky • olivový olej Nejprve si připravíme sýr. Kukuřičné lupínky rozdrtíme a kolečka sýru obalíme z obou stran i po obvodu. Obalená kolečka sýru vložíme na tácku na mrazák, kde je necháme do konce přípravy risotta. Čerstvý sýr si později při rychlém osmažení udrží svůj tvar. Šalotku a česnek nakrájíme najemno. Na směsi olivového oleje a másla necháme zesklovatět. Přidáme rýži – vždy počítám asi 2 – 3 hrsti na osobu. Nejraději používám značku „Scotti“. Rozhodně se vyhněte kulatozrnné rýži od VITANY – s tou budete italské dvacetiminutové risotto vařit dvakrát tak dlouho 🙁 Rýži opražíme a přilijeme alkohol. Tekutina se ve chvíli odpaří, stáhneme plamen a přilijeme naběračku vývaru, mícháme. Takto postupujeme do doby, než bude rýže uvařená. To bude trvat asi 15 – 20 minut. Přidáme rajčatový protlak a už přilijeme první naběračku horkého vývaru. Červenou papriku nakrájíme na miniaturní kostičky. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Obojí přidáme v začátku vaření. Často mícháme. Jakmile se nám bude zdát, že je rýže dle našeho gusta, přidáme do rýže krémový sýr. Vypneme tepelný zdroj a nakonec přihodíme několik kostiček studeného másla. Obalený kozí sýr vyjmeme z mrazáku. Na pánvi necháme rozehřát olivový olej. Na něm sýr krátce osmahneme z obou stran. Společně s risottem ihned podáváme. Dobrou chuť!...

Číst dál