Brioche des Rois – Královská brioška

Led 03

Brioche des Rois – Královská brioška

Na svátek Tří králů se ve Francii již tradičně připravuje „Galette des Rois“ – koláč z listového těsta plněný mandlovo-máslovou náplní. V jižní části Francie – Provence, Aquitánii to však bývá právě spíše „Brioche des Rois“. Těsto je velmi podobné naší vánočce a díky vůni pomerančů a ovoce velmi aromatické.

Nejprve si připravíme kvásek.

Kvásek:

• 20 g čerstvého droždí
• 2 lžíce krystalového cukru
• 20 ml vlažného mléka
• tři špetky hladké mouky

Ostatní suroviny:

• 330 polohrubé mouky
• 75 g krystalového cukru
• 75 g másla pokojové teploty
• 100 ml vlažné vody
• 1 žloutek
• kůra z jednoho pomeranče
• 2 lžíce vody z pomerančových květů

• kandované ovoce (pomerančová kůra, meloun cantaloupe)
• 1 celé vejce na potření před pečením
• 2 lžíce meruňkové marmelády + 2 lžíce horké vody na sirup
• 3 lžíce perlového cukru
• kandované ovoce na ozdobu

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme a zasypeme krystalovým cukrem a rozmícháme do pěny. Přilijeme vlažné mléko a zasypeme moukou. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.

Poté do robotu s hnětacím hákem na kynuté těsto postupně vsypeme část sypkých surovin a kvásek. Máslo nakrájíme na kostičky a postupně je přimícháváme do směsi. Poté přidáme vlažnou vodu společně s vodou z pomerančových květů. Pak přisypeme zbytek sypkých surovin. Hněteme na nižší rychlost do doby, než bude těsto vláčné a téměř nelepivé. Těsto necháme kynout na teplém místě asi 1 a půl až dvě hodiny.

Po vykynutí těsto přemístíme na pracovní plochu poprášenou moukou. Těsto několikrát přeložíme ze všech čtyř stran, prostě jako obálku. Pomocí válečku vytvoříme vyšší obdélník a ten posypeme nakrájeným kandovaným ovocem.

Použila jsem kandovaný pomeranč, protože těsto samotné obsahuje pomerančovou kůru a vodu z pomerančových květů. Jako další jsem použila kandovaný meloun cantaloupe. Vše se mi podařilo koupit v obchodě „Diana – svět oříšků“.

Tento druh melounu je pro Provence a vůbec Francii velmi typický a nechybí na žádném trhu…

Plát těsta se sušeným ovocem zarolujeme a spojíme tak, aby se vytvořil kruh. Ten rukama díky pružnému těstu postupně formujeme a zvětšujeme. Do kruhu v jednom místě vtiskneme figurku „la fève“, která je pro tento druh koláče určená. Pokud nemáme figurku, můžeme do těsta zapéci třeba mandli. Hotový kruh necháme opět zakrytý kynout asi hodinu na teplém místě.

Po vykynutí vkládáme do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečeme asi 20 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Briošku po upečení potřeme sirupem, který jsme vytvořili smícháním meruňkové zavařeniny a horké vody. Sypeme hrubozrnným cukrem a zdobíme kandovaným ovocem tak, aby se brioška podobala královské koruně. Kdo ve svém kousku královské koruny najde onu zapečenou figurku, je král a tříkrálovou briošku by měl připravit příští rok.

Přeji Vám zdraví a štěstí v novém roce a dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *