Mirabelková zavařenina

Srp 03

Mirabelková zavařenina

Ovoce, které se dá nasbírat třeba na kraji pole nebo lesa. Nepatrně se liší velikostí, chutí a barvou. Tohle malinké ovoce známe nejspíš pod názvem mirabelky nebo špendlíky. Třeba nám k přesnému určení může pomoci TENTO ČLÁNEK. Já jsem mirabelky koupila od babičky na trhu v Berouně. Mirabelkovou zavařeninu si dobře pamatuji z Francie, kde ji potkáte téměř na každém kroku.

Plody měly vzhledem ke své velikosti dost velkou a pevnou pecku, takže odpeckováním před tepelnou úpravou bychom se připravili o většinu šťávy, kterou ovoce obsahuje. Rozhodla jsem se tedy rozvařit ovoce nevypeckované a dále propasírovat.

Suroviny na zavařeninu:

• 3 kg mirabelek
• želírovací cukr (množství dle hmotnosti ovocného pyré)
• pár kousků celé skořice
• několik celých hřebíčků

Z tohoto množství jsem vyrobila šest skleniček o obsahu 350 ml

Omyté ovoce podlijeme asi 2dcl vody a přivedeme k varu. Vaříme přibližně 25 minut do doby, než se dužina od pecek oddělí. Rozvařené ovoce pasírujeme přes cedník s většími oky. Mně dobře posloužil cedník na slévání těstovin. Po částech přidáváme rozvařené ovoce a krouživými pohyby vařečkou v sítu pasírujeme. Výsledkem bude husté pyré bez pecek a slupek.

Podle hmotnosti pyré přidáme cukr a koření. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, dle návodu na sáčku. Ještě horkou zavařeninu plníme do vroucí vodou vymytých a vysušených sklenic. Koření můžeme v pyré ponechat, alespoň bude mít každá sklenička svou unikátní příchuť. Sklenice uzavřeme a postavíme dnem vzhůru asi na 30 minut.

Mirabelková zavařenina je příjemně nakyslá, podobně jako rybízová. Bude se skvěle hodit na slepování vánočního cukroví.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *