Gulášová polévka
Zář 28
Z dovolené v Maďarsku jsem si přivezla mnoho vzpomínek na dobré jídlo. Jedním z nich byla také gulášová polévka. Je obecně známé, že pokrm, kterému u nás říkáme guláš, je v Maďarsku nazýván perkölt a guláš, připravovaný původně v kotlíku, spíš připomíná polévku. A stejně jako rybí polévka halászlé je téměř vždy podávána ve smaltovaném kotlíčku. Do těch jsem se rovnou zamilovala, a tak jsem si je v budapešťské tržnici koupila na domácí podávání podobných pokrmů.
Na gulášovou polévku budeme potřebovat tyto suroviny:
• 1 kg hovězího masa (já použila krk)
• 500 g brambor
• 120 g vepřového sádla
• 500 g žluté cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 plechovku loupaných rajčat
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 2 lžíce sladké mleté papriky
• 1/2 lžičky ostré mleté papriky
• 2 lžíce sušené majoránky
• čerstvě mletý pepř
• sůl
K podávání:
• snítku čerstvé majoránky
• ostrou čerstvou papriku
Maso nakrájíme na kostičky asi 2×2 cm. V hrnci (nebo v kotlíku na ohni) rozpálíme vepřové sádlo. Přesně pro tento účel se hodí lépe – maso bude krásně vonět a sádlo snese velmi vysokou teplotu. V sádle zprudka orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme stroužky prolisovaného česneku. Pracujeme rychle a stále mícháme. Je třeba hlídat barvu cibule. Jakmile je zlatavá, přidáme pokrájené maso a ještě minutku dvě restujeme. Pak vše zaprášíme mletou paprikou – sladkou i ostrou, dobře promícháme a ihned zalijeme 1 a 1/2 litrem vroucí vody.
Podle chuti osolíme a opepříme. Je čas přidat konzervu loupaných krájených rajčat. Dodají polévce skvělou chuť a navíc ji trochu zahustí. Teď přidáme sušenou majoránku, kterou promneme mezi dlaněmi přímo do hrnce. Zbývá už jen hrnec nebo kotlík přiklopit, stáhnout plamen (kotlík posuneme o nějaký stupínek výše) a mírným varem nechat probublávat. Jiná dochucovadla není třeba přidávat. Polévku budeme vařit dost dlouho na to, aby měla silnou a výbornou chuť. Navíc, pokud bychom vařili skutečně v přírodě na ohni, s největší pravděpodobností nebudeme mít po ruce hovězí vývar.
Až bude maso téměř měkké, přidáme oloupané a nakrájené brambory na stejně velké kostičky jako maso. Vaříme do změknutí brambor. Nakonec přidáme rajčatový protlak, který pokrm doladí.
Při podávání můžeme přidat ještě pár lístečků čerstvé majoránky a do extra mističky – přesně jako v Maďarsku – dát několik koleček „csipos“ – tedy velmi ostré čerstvé papriky. Tu si každý dle své vlastní chuti přidá přímo do talíře.
Polévka, podobně jako jídla tohoto typu, chutná ještě lépe druhý a také další den. Je vynikající, silná, hustá a přitom neobsahuje ani gram mouky.
Dobrou chuť!