Hory a báječné jídlo
Bře 15
Před dvěma týdny jsem se vrátila z lyžování v Itálii. Sněhu tam bylo o dost méně, než jindy touto dobou, ale na super lyžování to nemělo žádný vliv. Dokonale jsme se vyřádili na těchto svazích.
Turistů bylo jako obvykle dost. Ve městečku Moena, kde jsme bydleli v rodinném penzionu, byl poměr tamních obyvatel a turistů podobný asi jako ve Špindlerově Mlýně.
Je zde spousta malých obchůdků se spoustou sušené šunky, sýrů. Krásné je, že od čehokoliv dostanete ochutnat. To se to nakupuje! Na fotce nad pultem jsou veliké kusy právě oné sušené šunky.
Obchod byl plný dalších úžasných věcí jako jsou likéry, víno, zavařeniny ze všeho možného, čokolády třeba s příchutí rumu, šampaňského, aloe vera, černého rybízu. Byl zde také na výběr pro zdejší oblast typický med, spousta druhů sušených hub a různé jiné voňavé potraviny. Z takového obchodu se dostanu nejdříve za půl hodiny. Samozřejmě jsme se za těch pár dnů dostali k ochutnání italských specialit. Tak jsme měli polentu s houbami…
…špenátové špetzle se sýrovo-šunkovou omáčkou…
… a taky prkénko se spoustou sušené šunky, ostře vonícím sýrem a vynikajícím chlebem s typickou příchutí fenyklu…
…a došlo i na různé podoby tiramisu…krájené…
… nebo v mističce …
Prostě: Chutí máme na vybranou! Co je sladké, nemusí být slané!… by řekl klasik.
Málem jsem zapomněla na jednu důležitou věc. Všude se podává nápoj zvaný Bombardino. Je to směs vaječného koňaku, whisky a bílého rumu. Tak už se dá koupit ve žlutých lahvích. Přibližně 2 dcl této horké dobroty podáváme ve skle a se šlehačkou. Existuje zde ještě jedna varianta s názvem Kalimero. To se nejdříve do sklenice dá trochu horké kávy a pod tu se speciální trubičkou vpraví zářivě žlutá horká tekutina. Tento nápoj zahřeje stejně jako svařené víno nebo grog.
Doufáme, že se sem zase za rok vrátíme. Takže na zdraví si můžeme připít Williams Birne – hruškovicí s hruštičkou uvnitř, nebo stejně tak švestkovým likérem se sušenou švestkou uvnitř. „Salute!“