Mučkalica

Čvc 28

Mučkalica

Srbská mučkalica je směs masa a zeleniny. Pokrm, který využívá sezónní letní zeleninu, tj. rajčata a papriky. Pokud budete mít tu možnost, použijte raději klasické tenkostěnné zelené papriky, které jsou asi o dva odstíny tmavší, než papriky bílé. Mají plnější chuť.

Na Balkáně se vyskytuje více variací, ale v Srbsku se mučkalica připravuje téměř výhradně z vepřového masa. Můžeme se také setkat s verzí s kuřecím i jehněčím masem. Oblíbená je „leskovačka mučkalica“. Té dodávají pikantnost pálivé papričky.
muc1
Na přípravu 4 – 6 porcí budeme potřebovat:

• 1 kg vepřové krkovice
• 4 lžíce vepřového sádla
• 8 stroužků česneku
• 4 cibule
• 4 rajčata
• 4 zelené papriky
• 2 čili papričky
• 2 lžíce sladké mleté papriky
• čerstvě mletý pepř
• sůl

Maso nakrájíme na hranolky cca 1x1x3 cm a postupně ho dozlatova osmahneme na sádle. Opékání masa tak bude o něco rychlejší, než v olivovém oleji a navíc vepřové sádlo k vepřovému masu tak nějak patří. Maso opékáme postupně tak, aby vždy bylo pouze v jedné vrstvě. Jinak by se začalo dusit. Opečené kousky masa odkládáme na talíř.

muc2

Do sádla vsypeme na tenké plátky nakrájený česnek a na malé proužky nakrájené čili papričky, které jsme zbavili semínek. Necháme zprudka orestovat a poté přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Neustále mícháme a cibule tak postupně na sebe nabalí všechen výpek z masa. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme mletou papriku a orestované maso, osolíme a opepříme. Mírně, ale opravdu jen mírně, zakápneme vroucí vodou a vše neustále svědomitě mícháme. Přitom dbáme, aby se nic nepřichytávalo ke dnu. Pokud ano, pak můžeme opět malilinko podlít.

Tento postup udržujeme, dokud není maso takřka měkké. Pak přidáme na proužky nakrájené zelené papriky a po chvíli také na půlkolečka nakrájená, tuhých středů zbavená, rajčata a dále zprudka restujeme. Asi po deseti minutách zmírníme plamen a za občasného míchání dodusíme do změknutí paprik a rajčat. Nedusíme však pod pokličkou. Pokrm by neměl mít mnoho šťávy.

Jedná se v podstatě o minutkovou úpravu, která zavisí na kvalitě a velikosti kousků masa. Podáváme s bílým pečivem nebo rýží.

muc1a
Dobrou chuť!

Share

5 comments

  1. Milá Papájo, dávám si mučkalicu na dovolenkový jídelníček, uvařím rodičům v podhůří Šumavy. Můj táta si jen jednou v životě vyjel na road – dělal řidiče kamarádovi na cestě do Rumunska a zpět, když se vrátil, sypal do českého leča pálivou papriku. Že to tam v Rumunsku tak vaří a je to moc chutné. Naše lečo přepálil. A když jsem četla tvůj recept, vzpomněla jsem si na tuto story a tak mu navařím pro změnu já, mučkalicu. Dost možná, že tenkrát neochutnal rumunské lečo, ale právě jí?

    • Pavlína
      Pavlína /

      Milá toffo, tak to je klidně možné! 🙂 V těch krajích jsou si taková jídla velmi podobná. České lečo není nuda (tedy rozhodně ne to moje :D), ale mučkalica je malinko něco jiného. Tatínek bude mít určitě radost. Díky za komentář, potěšila jsi mne 😛

  2. Vypadá to nádherně. Mám ráda pikantní jídla, ale doma by to asi neuspělo. To bych tam nesměla dávat ty chilli papričky, protože kdykoliv udělám něco pálivého, tak si všichni stěžují 😀

    • Pavlína
      Pavlína /

      Elindo, pikantní jídla si dávám velmi zřídka, ale tady v tom případě jsem neváhala ani trochu. Uvidíš, že si pochutnáš – uvař si klidně jen pro sebe a zbyde Ti i na druhý den 🙂

  3. Jan Macháček /

    Super jídlo!!! Děkuji za vložení 👍

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *