Beef Stroganoff – jeden z mnoha originálů

Kvě 04

Beef Stroganoff – jeden z mnoha originálů

Existuje spousta zaručeně originálních receptur na tuto minutku. Když si všechno přečteme, docházíme k závěru, že nikdo vlastně neví, jak takový originál vypadá.

Původní omáčka používaná pro tento recept se nazývá „sos južnyj“. Kdysi dávno bylo možno ji koupit v ruských prodejnách v Praze. Achille Gregor se o ní zmiňuje takto: „Jižní omáčka se vyrábí v SSSR a prodává se v obchodech tak asi jako u nás kečup. Je to hustá omáčka a můžeme ji napodobit tím, že do hustého a okořeného rajského protlaku přikapeme podle chuti worcester.“

Omáčku „sos južnyj“ asi neseženeme, ale v obchodě s ruskými potravinami lze koupit omáčku Tkemali, Gruzínskou omáčku nebo třeba omáčku Adžika (složení: Rajčatový protlak, chilli, česnek, kopr). Právě tu jsem použila v tomto receptu a bylo to perfektní.

Jako základ této minutkové úpravy je třeba kvalitní hovězí maso. Pokud nemáme zrovna pravou svíčkovou, dá se použít kvalitní roštěná. Už zde se recepty rozcházejí – většina krájí maso na nudličky, ale třeba jeden z věhlasných časopisů pro kuchtíky uvádí maso jako plátky.

Suroviny:

• 500 masa z pěkné roštěnky
• 2 lžíce slunečnicového oleje
• 2 menší cibule
• 4 žampióny
• 60 g másla
• asi 5 lžic výše zmíněné speciální (Gruzínské nebo jakékoliv podobné) omáčky
• černý mletý pepř
• sůl
• 150 g zakysané smetany
• 0,5 dcl brandy (lépe by bylo mít Gruzínský koňak)
• 5 malých okurek naložených na sladkokyselo
• 1 lžíce kaparů

Maso důkladně naklepeme a nakrájíme na nudličky a zprudka osmahneme na oleji. Současně s masem na jiné pánvi podusíme na másle najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampióny. Když je maso měkké, přidáme cibuli se žampióny, lehce osolíme, opepříme. Přilijeme Gruzínskou omáčku a panáka alkoholu. Už zbývá jen smetana, kterou necháme probublat. Okurky nakrájíme na čtvrtinky a ty pak na malé kostičky. Kapary nasekáme. Obojí necháme v omáčce už pouze prohřát.

Jako přílohu jsem zvolila rýži, kterou vařím obvykle s několika kousky hřebíčku. K tomuto slavnému pokrmu by se ale kvůli výtečné omáčce daly použít jako příloha menší těstoviny nebo široké nudle. S originálem se prý podávají nejčastěji bramborové hranolky.

Včetně přípravy přílohy máme do půl hodinky hotovo. Podáváme na nahřátém talíři ihned.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *