Meruňkový koláč s vůní Amaretta a rozmarýnu

Srp 08

Meruňkový koláč s vůní Amaretta a rozmarýnu

Asi poslední letošní recept s použitím meruněk. Užívám si jich s chutí a tak jsem také připravila meruňkový koláč, který jsem při pečení trochu ovoněla rozmarýnem. Na koláč jsem použila v těchto horkých dnech těsto kupované ve Francii – pâte sablée, poslední v zásobě. Toto těsto určené pro rychlou přípravu sladkých koláčů však nemá nic společného s těstem listovým. Proto jej raději nahraďte křehkým těstem.

Na náplň jsem použila:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 celá vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • a samozřejmě meruňky

Po upečení:

  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny
  • 1 lžíci likéru Amaretto

Těsto jsem vtiskla do koláčové formy a krátce v rozpálené troubě předpekla. Mezi tím jsem připravila náplň. Tvaroh s vejci, kakaem a cukrem dobře promícháme. Přidáme také pudingový prášek, aby tvarohová směs pečením nezhrudkovatěla. Množství cukru volíme podle druhu – kyselosti tvarohu a podle vlastní chuti. Do předpečeného těsta vetřeme náplň a vyskládáme dílky meruněk. Na povrch zapíchneme několik rozmarýnových větviček, které během pečení koláč krásně provoní. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.

V misce smícháme meruňkovou zavařeninu s likérem Amaretto. Upečený horký koláč potřeme touto směsí a necháme vychladnout.

Podáváme se stopečkami likéru…

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *