Domácí vaječný likér
Pro 02
K Vánocům patří nejen pečení cukroví, ale také příprava dalších voňavých rodinných receptů pro radost. Třeba vaječný likér. Postupovala jsem podle starého babiččina receptu a s výsledkem jsem velmi spokojena. Je báječný.
Suroviny:
- 6 žloutků
- 230 g moučkového cukru
- 500 ml smetany 12%
- 1 vanilkový lusk
- 3 dcl třtinového rumu
Do menšího kastrolku vlijeme smetanu, přidáme vyškrábnutý obsah vanilkového lusku a na plotně zahřejeme. Do smetany přidáme i prázdný vanilkový lusk pro intenzivnější chuť a vůni.
Do větší mísy oddělíme vaječné žloutky. Ty za postupného přisypávání moučkového cukru pomocí šlehače utřeme do světlé pěny. Poté přidáme zchladlou smetanu bez škraloupu, který se na smetaně během chladnutí vytvořil. Smetanu lehce zašleháme a nakonec přidáme rum. Vše přelijeme do horkou vodou vymyté a vysušené lahve. Z uvedeného množství surovin budeme mít téměř jeden litr domácího vaječného likéru. Likér necháme alespoň čtyři nebo lépe pět týdnů v chladu odležet.
Dobrou chuť!
Nádhera 🙂 taky plánuji, jako dárek…
Myslím, že takový krásně „zabalený“ likér určitě udělá všem obdarovaným radost! 🙂
Hmmm, vypadá to opravdu úžasně, jenom si loknout 🙂
Je vynikající, neustále ochutnávám a sleduji tak stupeň uleželosti 🙂
Už mám na něj chuť 🙂
Ahoj, moc ráda Tě tu vidím!
parádička, chystám sa na svoju premiéru 😉
To mám radost, Aduško 😛 Děkuji!
U nás se nikdy domácí vaječňák nedělal a já jsem se do něj pro zkoušení všech možných likérů taky nijak nehrnula. Ale asi od listopadu citím, že přišel jeho čas. Prohlížela jsem spoustu receptů a jsem ráda, že jsem našla ten Váš – ze smetany a ne ze Salka. Jak dlouho se asi může skladovat?
Barboro,
stejně jako Ty jsem se vyhýbala kondenzovanému mléku. Ale v babiččině zápisníku s recepty byly asi čtyři varianty vaječného likéru, tak jsem si jednu z nich malinko upravila. Snížila jsem množství cukru a i tak je likér sladký dostatečně. Nedokážu přesně odhadnout, jak dlouho vydrží, zatím mizí docela rychle 😛 Tohle byla moje první výroba likéru, tak nemohu trvanlivost určit přesně 🙂 Ale rozhodně to nebylo naposledy.
Díky za komentář 🙂
P.
Ahoj,
mohla bych se jen zeptat, proč jste se vyhýbaly kondenzovanému mléku?
Děkuju moc,
Karolína
Není v tom nic záhadného, jen mi moc nechutná 🙂
Přesně jako slečna Barbora 🙂 Kondenzované mléko mi nikdy nechutnalo 🙂
Tak jsem ho stvořila a už týden zraje v lednici, z čerstvých „bio“ vajec od babičky Jarušky, tchýně mé sestry. Sice slepice moc nenesou, ale na ten vaječňák mi šest prodala :-). Jen s tou lahví zatřepu pokaždé, když otevřu lednici. Černá vanilková semínka se drží v chumlu na hladině.:-)
Milá toffo,
díky za zprávu, taková vejce jsou prostě ideální 🙂 Ano, vanilka se usazuje na hladině i na dně, také často třepu, hlavně před naléváním 😛 Díky za milý komentář, užij si krásné Vánoce 🙂
tenhle recept znam uz z drivejska a je vazne nejlepsi..
paketo.cz
😛
V receptu mi chybí jedna podstatná věc – jak zařídit, aby se vaječňák „dožil“ těch dvou týdnu, aby dozrál? 🙂 Je vážně výborný!!!
😀 Je to tak, je vážně výborný. Na ostatní dotazy k trvanlivosti musím odpovědět, že dnes je to měsíc ode dne výroby likéru pro tento recept a vaječný likér je v lednici stále v té nejlepší formě, ovšem v množství jen asi dvou malých pohárků 🙂
Vaječným likérem býváme doma pravidelně obdarováni na Mikuláše a to od mých drahých rodičů. To je jasné znamení, že vánoční čas je tu. A když postupně mizí z lednice, vím, že Ježíšek klepe na dveře! Déle nám prostě vajčák nevydrží!!! Budu ho muset vyzkoušet taky, tento recept vypadá móóc dobře.
Přeji do nového roku 2014 mnoho pohody a spoustu chutných receptů.
Děkuji! Zrovna jsem si říkala, že u tohoto receptu už zůstanu. A letos budu muset vyrobit dvojitou dávku, protože prostě zmizel dost rychle 🙂 Hanko, přeji Ti v novém roce pevné zdraví, štěstí a dobrou chuť!