Pečená daňčí plec s houbovým ragú a domácími nudlemi

Říj 27

Pečená daňčí plec s houbovým ragú a domácími nudlemi

Je tady podzim a dokonce se nás už pokouší překvapit i paní zima. Doufám, že jen dočasně. Krásný podzim hýřil barvami, ještě v polovině týdne byly lesy plné hub a lovecká sezóna je v plném proudu. Zkuste si proto sami připravit nějaké tradiční zvěřinové jídlo.

Potřebujeme:

· 1,3 až 1,5 kg dančí plece bez kosti

· 150 g uzeného špeku

· 100 g tenkých plátků anglické slaniny

· 1 dcl Ginu

· 20 kuliček jalovce

· sůl

· čerstvě mletý pepř

· 6 šalotek

· 2 dcl suchého červeného vína

· 2 lžičky rajského protlaku

· 50 g másla

Maso očistíme, protkneme klínky uzeného špeku, posypeme nahrubo rozdrceným jalovcem a bohatě zastříkneme ginem. Poté poklademe plátky anglické slaniny a srolujeme a svážeme potravinářským provázkem do úhledného tvaru. Povrch opět posypeme drceným jalovcem, zastříkneme ginem a necháme zakryté v chladu marinovat 24 hodin. Pak nakrájíme zbylý uzený špek na kostičky, které necháme v pečící nádobě vyškvařit. Na získaném tuku opečeme maso ze všech stran, aby se jeho povrch zatáhl a při pečení zůstalo uvnitř šťavnaté. Poté maso podlijeme zvěřinovým vývarem a zpočátku zakryté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 a půl hodiny.

Asi v polovině pečení přidáme oloupané a na kolečka pokrájené šalotky. Maso odkryjeme a podlijeme červeným vínem. Po upečení maso vyjmeme a výpek zastříkneme ginem, přidáme rajský protlak, vše provaříme a nakonec zjemníme máslem.

Ragú z lišek a lesních hub

Suroviny:

  • 200 g lišek

  • 100 g hříbků
  • 1 červená paprika
  • několik snítek tymiánu
  • 3 šalotky
  • olivový olej
  • 20 g másla
  • Sůl
  • čerstvě mletý pepř

Šalotky nakrájíme na tenká půlkolečka, červenou papriku na menší kostičky. Důkladně očištěné lišky, jsou-li větší, rovněž překrojíme, hříbky nakrájíme na kostky. Na rozpálené pánvi ve směsi olivového oleje a másla orestujeme šalotky. Přidáme papriku a po chvíli i houby a snítky tymiánu. Lehce opepříme, osolíme a vše restujeme do změknutí hub. Nakonec vyjmeme zbylé větvičky tymiánu bez lístečků a ragú zjemníme přidáním kousku másla.

Domácí široké nudle

Suroviny na těstoviny pro 4 osoby:

  • 400 g hladké mouky

  • 4 celá vejce
  • 4 lžíce olivového oleje extra virgine
  • špetku soli

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie. Poté těsto na ploše poprášené hladkou moukou důkladně rozválíme na co nejtenčí plát. Ten lehce zaprášíme moukou a necháme vyschnout – odpočinout. Pak z plátů nakrájíme rádlem nebo nožem nudle široké podle vlastního přání. Hotové nudle necháme opět proschnout.

Nakonec těstoviny vhodíme do vroucí, dostatečně osolené vody s několika kapkami olivového oleje a vaříme v závislosti na síle těsta přibližně 7 minut tak, aby byly „al dente“. Scedíme, přidáme asi lžíci olivového oleje a dobře promícháme.

Před podáváním z masa odstraníme provázek a krájíme na silnější plátky. Podáváme na nahřátém talíři podlité šťávou z pečeně společně se širokými nudlemi a houbovým ragú. Popíjíme víno, se kterým jsme vařili.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *