Celerový salát I.
Led 27
Jsem velkou milovnicí celeru. V české kuchyni není používaný tak často, jak by si zasloužil, a je to velká škoda. Povětšinou je součástí tria mrkev-celer-petržel při výrobě vývaru nebo omáčky. Ale i samostatně upravený celer chutná výborně a naše tělo nám bude děkovat. Rozhodla jsem se tedy připravit několik salátů, kde má celer hlavní roli.
Suroviny:
• 1 větší celerová bulva
• šťáva z poloviny citrónu
• 2 lžíce créme fraiche
• 2 lžíce majonézy
• 1 lžička dijonské hořčice
• 1 lžička celozrnné hořčice
Celer okrájíme a očistíme a nakrájíme na hranolky o hraně asi 1,5 cm. Takto připravený celer vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali citrónovou šťávu. Vaříme tak dlouho, aby hranolky zůstaly „al dente“. Při uvedené síle hranolků to bude asi 15 minut.
V misce smícháme smetanu, majonézu a oba druhy hořčice. Uvařené celerové hranolky slijeme a nakrájíme na kostičky. Ještě teplé zalijeme smetanovou zálivkou a dobře promícháme. Necháme zchladnout a poté alespoň hodinu odležet v lednici. Podáváme s tmavým pečivem nebo k masu.
Dobrou chuť!
Uz som robila velmi podobny aj s kuracim masom….delikatesa!…fotecky su super, ako vzdy
Tak ten bych si dala s chutí! Ještě mám v plánu si s celerem trochu v kuchyni pohrát, protože je úžasný 😛
Díky 🙂