Králík pečený s jalovcem a zeleninou
Úno 12
Králičí maso je velmi chutné, téměř bez cholesterolu a velmi dobře stravitelné. Měli bychom ho tedy častěji zařadit do svého jídelníčku. Úprava králičího masa může být velmi jednoduchá a pokaždé jiná. V Čechách se však bohužel nejčastěji setkáme s názorem, že králičí maso je suché a tak je třeba ho péci „s bůčkem“. Králičí maso stačí jen malinko prošpikovat a někdy ani to ne, záleží na úpravě. Tentokrát jsem tedy upekla králičí maso se zimní zeleninou a divokým kořením.
Suroviny:
• 1 králík o váze asi 1,2 kg
• 100 g uzené slaniny
• 2 palice česneku
• 16 ks malých cibulek (nebo 2 žluté cibule)
• 1 menší pórek
• pár kusů mrkve
• 3 bobkové listy
• 15 kuliček jalovce
• 10 kuliček černého pepře
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 l zeleninového vývaru
• olivový olej
• sůl
• 20 g másla
Dobře očištěného králíka rozporcujeme: Odřízneme zadní běhy, hřbet rozdělíme na dva stejnoměrné kusy a z hrudníku odřízneme přední běhy i s lopatkami. Zbytek hrudníku a hlavu uschováme na pozdější využití.
Slaninu nakrájíme na hranolky o hraně asi 0,5 cm a prošpikujeme jimi králičí maso.
Do pečící nádoby vlijeme asi 2 lžíce oleje a dobře rozetřeme. Vložíme maso a přidáme koření. Palice česneku, které jsme dobře omyli a odkrojili jsme vrchní část tak, aby byly odříznuty i malé části jednotlivých stroužků, přidáme k masu a bohatě zakápneme olejem. Vše osolíme, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi na 180 stupňů přibližně 50 minut.
Poté přidáme k masu kusy pórku, očištěné mrkvičky. Pokud máme k dispozici velkou mrkev, nakrájíme ji na špalíky. Přidáme i perlové cibulky. Pokud už jsme měli to štěstí a koupili je, tak cibulky před vařením namočíme do studené vody. Budou se pak snáze loupat. Pokud cibulky nemáme, použijeme oloupanou žlutou cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
Po celou dobu pečení podléváme zeleninovým vývarem na volná místa v nádobě tak, abychom z masa nespláchli koření. Zeleninu pečeme do doby, než bude „al dente“ a pak vše na posledních asi 10 minut odkryjeme, aby maso získalo barvu. Nakonec na každém kousku masa necháme rozpustit kus másla. To vytvoří společně se zbylým vývarem šťávu.
Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Poté je rozmačkáme a přidáme najemno nakrájenou zeleno-bílou část z pórku. Podáváme obložené zeleninou a několika upečenými stroužky česneku, které opatrně vymáčkneme ze slupky.
Dobrou chuť!