Ostružinová zavařenina s badyánem
Srp 15
Původně to byl výlet houbový, ale hub moc nevyrostlo a tak se naprostou náhodou změnil ve sběr ostružin. Takové množství jsem našla a nasbírala naposledy před několika lety. Část ostružin jsem využila do dalšího receptu a ze zbytku jsem vyrobila neobyčejně chutnou zavařeninu:
Ostružinovou zavařeninu s pomerančovou kůrou a badyánem. A tady je recept:
Použijeme:
- 650 g čerstvých ostružin
- 500 g třtinového želírovacího cukru
- kůru z jednoho pomeranče
- 2 hvězdičky badyánu
Ostružiny dobře propláchneme a v hrnci zahříváme. K nim nastrouháme kůru z důkladně omytého pomeranče. Ostrouháme pouze oranžovou část, bílá je hořká. A také přihodíme badyánové hvězdičky. Občas promícháme a vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až se část ostružin rozvaří.
Do směsi vsypeme želírovací cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Poté ze zavařeniny vylovíme hvězdičky badyánu a horkou hmotu nalijeme do vroucí vodou vymytých a vysušených sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů.
Až zavařenina zcela vychladne, uložíme ji do sklepa nebo na jiné chladnější místo. Vůbec nevadí, když zavařenina zůstane malinko tekutá, tak ji mám raději.
A v zimě, až budou škrábance z ostružiní dávno zahojené, můžeme si v teple domova u nějaké romantické snídaně zavařeniny z letního ovoce užívat…
Dobrou chuť!