Celerový salát II.
Úno 10
Je tu druhý celerový salát v řadě. Býval stálicí českého jídelníčku, je jednoduchý a plný vitamínů…
Suroviny pro 4 osoby:
• 2 menší celerové bulvy
• 3 jablka
• šťáva ze dvou citrónů
• kůra z jednoho citrónu
• 4 lžíce olivového oleje
• 3 naběračky vývaru z celeru
• čerstvě mletý pepř
• špetka soli
Celer očistíme a nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm. Takto připravený celer vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali šťávu z poloviny citrónu. Vaříme tak dlouho, aby plátky zůstaly „al dente“, což bude přibližně 15 minut. Jablka zbavíme jádřince (neloupeme) a nakrájíme je rovněž na plátky o síle asi 1 cm.
Smícháme olivový olej, šťávu ze zbylých tří polovin citrónu, nastrouhanou citrónovou kůru, vše zlehka osolíme a trochu opepříme. Po uvaření celeru doplníme zálivku vývarem z celeru. Do vhodné užší a vysoké nádoby klademe na sebe střídavě plátky vlažného celeru a syrových jablek a zalijeme zálivkou tak, aby vše bylo zakryté. Necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne.
Dobrou chuť!
Nemám slov, mám plnou pusu-je to tak skvělá chuť, jablka i celer, nejjednodušší kombinace a tak lahodná. Jako malou mě babička takto rozmazlovala, s přidáním lžičky teplého medu…
Milá Jano, děkuji za hřejivý komentář 🙂 Je to skutečně lahodná kombinace s vůní vzpomínek. Celer je bohužel dost opomíjená zelenina, ale dají se s ním dělat velké věci 🙂