Bruschetta s rajčaty a bazalkou
Čvc 31
Je horké léto a v takový čas není dobré zatěžovat své tělo těžkou kalorickou stravou. Je také lépe netrávit příliš mnoho času v kuchyni a raději využít momentální přízně počasí k pobytu venku. A tak se hodí lehká jídla, která nezaberou tolik času na svou přípravu.
Jedním z nich je italská klasika – bruschetta. Je to vlastně „topinka“, která může mít mnoho podob a navíc je to dobrý způsob, jak využít sladká a čerstvá rajčata i když ta úplně původní bruschetta měla podobu pouze opečeného chleba s olivovým olejem, solí a pepřem.
Verzí pro tento neobyčejně obyčejný předkrm je spousta a tak uvádím můj postup přípravy:
Dobrou bílou bagetu nebo plátky ciabatty opečeme nasucho na grilu nebo pánvi. Poté opečenou stranu potřeme stroužkem česneku a bohatě zastříkneme olivovým olejem. Povrch horké bruschetty poklademe směsí pokrájených rajčátek. Rajčata používám včetně semínek, mám je prostě tak ráda. Nikdy nezapomeneme na lístečky bazalky, která je pro mne ve spojení s rajčaty neodmyslitelná. Letos mám dva druhy. Můžeme také přidat trochu čerstvě namletého pepře. A rajčata opět pokropíme notnou dávkou olivového oleje.
A teď už si můžeme užívat zbytek dne, třeba odpočinkem na slunci…
Dobrou chuť!