Chřestová polévka s citrónem a pistáciemi
Kvě 09
Bílý chřest nebývá většinou tak oblíbený, jako zelený. Při skusu téměř nekřupne a má nevýraznou barvu. Proto je ideální podávat ho buď v kombinaci s chřestem zeleným nebo ho rozmixovat na polévku. Chřestová polévka je velmi jemná a citrónová kůra jí jen prospěje. Nešetřete s ní.
Na přípravu dvou porcí budeme potřebovat:
• 500 g bílého chřestu
• větší špetku soli
• 2 lžíce másla
• 1 lžíci olivového oleje
• 3 šalotky
• 180 g créme fraiche
• 1 lžičku citrónové šťávy
• kůru z poloviny citrónu
• pistáciové oříšky
Chřestu odlomíme nebo odkrojíme spodní dřevitou část (asi čtvrtinu celkové délky) a poté chřest oloupeme po celé jeho délce. Takto připravený chřest společně s odlomenými částmi a slupkami vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali sůl. Vaříme podle síly chřestových pazochů, přibližně 7 – 10 minut. Z vývaru pak vyjmeme chřest a scezený vývar dále použijeme.
Odkrojíme několik chřestových hlaviček a v kastrolu na rozehřátém másle je zprudka osmahneme. Kastrolem na sporáku lehce vodorovně zatřepeme, aby se hlavičky v másle důkladně obalily. Chřestové hlavičky vyjmeme z kastrolu a uchováme je v teple. K máslu přidáme lžíci olivového oleje a vsypeme najemno nakrájenou šalotku. Jakmile začne zlátnout, přidáme uvařený a na menší kousky nakrájený chřest. Necháme chvilku osmahnout a poté ho zalijeme chřestovým vývarem asi 1 cm nad obsah kastrolu. Chřest můžeme ještě trochu povařit, dle chuti přisolíme. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme créme fraiche. Se smetanou necháme projít varem. Nakonec přidáme několik kapek citrónové šťávy.
Podáváme v nahřátých miskách, do polévky vložíme opečené chřestové hlavičky, posypeme nastrouhanou citrónovou kůrou a nasekanými pistáciemi.
Dobrou chuť!
A já jsem posledně bílý chřest jen tak lehce uvařila a přikusovala k fondue :)) Polévka mi nějak nepřišla na mysl, musím se polepšit 🙂
😛 Musím přiznat, že letos jsem se stala téměř závislá na chřestu na másle 😛 Jako příloha k fondue? Proč ne? 😀
Díky a měj se fajn!