Broskvový tataráček s domácími koblížky
Čvc 19
Tartar neboli tatarák můžeme připravit prakticky z čehokoliv. Mám moc ráda lososového, tuňákového a samozřejmě i toho nejobvyklejšího z hovězí svíčkové.
Ale tatarák, stejně jako třeba carpacio nemusí vždy být z masa. Já se rozhodla použít vynikající broskve, kterým se kvůli jejich tvaru také říká „donut“. Připomínají totiž svým tvarem známé koblížky s dírou uprostřed. A právě tak vznikl můj nápad podávat broskvového tataráčka s domácími koblížky.
Broskev „donut“
Bývá také nazývána Saturn, pan tao broskev, paraguayo broskev nebo ufo. Je šťavnatější než běžné broskve a její chuť má jemný mandlový nádech. Broskve donut mají nižší obsah kyselin, jemnější a méně ochmýřenou slupku. Kvetou dříve, než jiné odrůdy, plodí více a broskvoně tohoto typu bývají odolnější proti škůdcům. Dobře se přizpůsobují různým typům oblastí. Existují i ploché broskve bez ochmýření, podobně jako nektarinky.
zdroj: Google
Nejprve si připravíme domácí koblížky. Na výrobu asi deseti kusů budeme potřebovat:
-
200 g hrubé mouky
-
50 g hladké mouky
-
40 g cukru moučka
-
3 žloutky
-
125 ml vlažného mléka
-
20 g droždí
-
30 g másla
-
špetku soli
-
3 cl likéru Amaretto
-
olej na smažení (já použila arašídový, asi nejvhodnější pro přípravu smažených moučníků)
Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do mísy a společně s trochou cukru utřeme do pěny. Přidáme menší část vlažného mléka, část mouky a vše promícháme. Povrch kvásku lehce zaprášíme moukou a zakrytý necháme vzejít na teplém místě. Asi za 15 minut kvásek vzejde a můžeme pokračovat ve výrobě těsta. Ve zvláštní misce utřeme máslo se zbylým cukrem, přidáme žloutky. Vzniklou hmotu přidáme do větší mísy ke kvásku. Postupně přidáváme zbývající suroviny (mouku, mléko). Nakonec přidáme likér Amaretto. Ten můžeme nahradit rumem. Těsto dokonale propracujeme Mísu znovu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě (přibližně půl hodiny).
Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na moukou poprášenou pracovní plochu a velmi zlehka rozválíme na výšku asi jednoho centimetru. V této fázi bychom mohli připravit klasické koblížky plněné zavařeninou. Vykrojili bychom dvě stejně velká kolečka, do spodní části udělali prsty dolík, ten naplnili oblíbenou zavařeninou, přikryli druhým kolečkem a okraje velmi pevně stiskli.
Já připravila koblížky s dírou uprostřed – donuts. Vykrájená kolečka jsem nechala před smažením ještě chvilku odpočinout – nakynout. Ta jsem pak smažila ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran. Smažení jde velmi rychle a tak pozor, ať se koblížky nepřipálí. Horké koblížky z oleje dáme na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek. Koblížky jsou křehké, voňavě a díky přidání likéru nejsou ani trochu nasáklé olejem.
A na řadě je příprava tataráčku. Kromě broskví – asi dvou kusů na porci bude třeba znovu likér Amaretto a také tymián. Kombinování bylinek a ovoce není u nás zcela obvyklé a je to velká škoda, protože z takového spojení vznikne vždy velmi zajímavý výsledek.
Broskve oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, přidáme asi lžičku čerstvých tymiánových lístků a zalijeme sklenkou Amaretta. Zakryjeme fólií a necháme v chladu marinovat asi 15 minut (třeba po dobu smažení koblížků).
Podáváme s trochou créme fraiche a s naplocho rozříznutými koblížky.
Dobrou chuť!