Panzanella

Čvc 15

Panzanella

Nejjednodušší salát, jaký znám. Vznikl v Toskánsku v dobách, kdy se potraviny vždy spotřebovaly do posledního drobečku. Díky chlebu, italsky „pane“, vznikl také jeho název. Chléb by měl být den až dva starý, bývá tradičně pečený bez soli. A panzanella je jedním z mnoha způsobů, jak jej využít. Je několik postupů, každý recept vyžaduje jinou zeleninu. Zpracovala jsem tu nejzákladnější variantu.

Na dvě větší porce potřebujeme:

• 4 plátky staršího chleba
• 4 větší rajčata
• 1 červenou cibuli
• hrst lístků čerstvé bazalky
• 1 lžíci vinného octa
• 1 dcl olivového oleje extra virgine
• sůl (dle chuti, ale netřeba mnoho)
• čerstvě mletý pepř (dle chuti)

Chleba nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a nasucho opečeme buď v toustovači nebo na venkovním grilu. Poté chleba nakrájíme na větší kostky. Rajčata nakrájíme na podobně velké kostky jako chléb. Vše promícháme v míse. Přidáme červenou cibuli nakrájenou na velmi slabá půlkolečka. Červená cibule má jemnější chuť, než ostatní druhy, takže dle mého názoru není třeba ji spařit ani jinak zbavovat její typické chuti.
pan1

Z olivového oleje, vinného octa, soli a pepře vytvoříme dobře promíchanou emulzi a tou vše ochutíme. Opět dobře promícháme a přidáme natrhané bazalkové lístky. Salát necháme chvilku odležet, aby chlebové kostky natáhly chuť zálivky společně s chutí rajčat. Chleba by se neměl rozpustit.

pan2

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Ten vypadá moc krásně! Jsem ráda, že na něj doma všechno mám, hned zítra ho vyzkouším 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Suroviny na panzanellu jsou doma během léta snad každou chvilku 😀

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *