Panzanella
Čvc 15
Nejjednodušší salát, jaký znám. Vznikl v Toskánsku v dobách, kdy se potraviny vždy spotřebovaly do posledního drobečku. Díky chlebu, italsky „pane“, vznikl také jeho název. Chléb by měl být den až dva starý, bývá tradičně pečený bez soli. A panzanella je jedním z mnoha způsobů, jak jej využít. Je několik postupů, každý recept vyžaduje jinou zeleninu. Zpracovala jsem tu nejzákladnější variantu.
Na dvě větší porce potřebujeme:
• 4 plátky staršího chleba
• 4 větší rajčata
• 1 červenou cibuli
• hrst lístků čerstvé bazalky
• 1 lžíci vinného octa
• 1 dcl olivového oleje extra virgine
• sůl (dle chuti, ale netřeba mnoho)
• čerstvě mletý pepř (dle chuti)
Chleba nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a nasucho opečeme buď v toustovači nebo na venkovním grilu. Poté chleba nakrájíme na větší kostky. Rajčata nakrájíme na podobně velké kostky jako chléb. Vše promícháme v míse. Přidáme červenou cibuli nakrájenou na velmi slabá půlkolečka. Červená cibule má jemnější chuť, než ostatní druhy, takže dle mého názoru není třeba ji spařit ani jinak zbavovat její typické chuti.
Z olivového oleje, vinného octa, soli a pepře vytvoříme dobře promíchanou emulzi a tou vše ochutíme. Opět dobře promícháme a přidáme natrhané bazalkové lístky. Salát necháme chvilku odležet, aby chlebové kostky natáhly chuť zálivky společně s chutí rajčat. Chleba by se neměl rozpustit.
Dobrou chuť!
Ten vypadá moc krásně! Jsem ráda, že na něj doma všechno mám, hned zítra ho vyzkouším 🙂
Suroviny na panzanellu jsou doma během léta snad každou chvilku 😀