Velikonoce – svátky jara a plněná vejce
Dub 19
Zase sněží. Tentokrát žádné sněhové vločky, ale bílé okvětní lístky kvetoucích stromů. Jaro už je tady v celé své síle a je to nádhera. Příroda se i navzdory sychravému počasí minulého týdne řádně probudila a jsou před námi velikonoční svátky.
Nadcházející prodloužený víkend tak využijeme buď na výlet spojený třeba s pobytem v hotelovém zařízení anebo si připravíme klasická domácí velikonoční jídla. Kuchyň bude vonět zlatavým mazancem, kterého zbytky můžeme využít třeba na žemlovku.
A pak jsou tu vejce. Dáváte-li přednost přírodnímu způsobu barvení, pak vyzkoušejte vejce barvená cibulovými slupkami. Mnohokrát osvědčená věc, kterou těžko něco předčí. Takto obarvená vejce mají svůj neodolatelný šarm.
Je spousta typů, jak si poradit s košíkem vařených vajec, která donesli domů koledníci. Já nabízím jeden recept možná známý, ale ve způsobu podávání trochu neobvyklý.
Ze šesti vařených vajec vyrobíme skvělý a efektní předkrm. Připravíme si další suroviny, kterými jsou:
- 2 lžíce ricotty
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- špetka bílého pepře
Ze studených vařených vajec opatrně vybereme žloutky, vložíme je do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme ricottu, majonézu a podle chuti dijonskou hořčici. Dle mého názoru jsou dvě lžičky maximum. Solit není třeba, majonéza poskytne přiměřené chuťové vyvážení. Dijonská hořčice je dost ostrá, takže i bílým pepřem kořeníme velmi lehce. Vše dobře promícháme, lépe ruční metličkou tak, aby směs byla hladká. Směs dáme do zdobícího sáčku a naplníme jí vejce. Můžeme posypat posekanou pažitkou.
Žloutky však můžeme ochutit ještě dalšími způsoby. Přidáme:
1) … 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky najemno nasekaného čerstvého kopru, zdobíme uzeným lososem
2) … 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu, zdobíme kroužky černých oliv
3) … 3 lžíce zakysané smetany, lžíci čerstvě strouhaného křenu, šunku krájenou na jemné proužky
4) … 100 g čerstvého kozího sýra, 1 lžičku najemno nasekaného čerstvého tymiánu, zdobíme sekanými vlašskými ořechy
Takto upravená vejce mohou být skvělou snídaní nebo předkrmem. Mohou být ozdobena posekanými ředkvičkami anebo si je pouze společně s tmavým chlebem přikousneme.
Po jídle vyrazíme do přírody nebo alespoň na zahradu. Já tam v poslední době pronásleduji s fotoaparátem naši kočičí slečnu Felixu, která už od podzimu hodně vyrostla a je moc krásná, chytrá a zvědavá. Mnoho let jsme měli v naší početné kočičí smečce pouze kocoury, takže nám až teď dochází, jak odlišné chování má kočičí slečna. Felixa je také „vítací typ“. Ať už přijde domů kdokoliv, začne mu šplhat po nohou směrem vzhůru, aniž by stačil odložit kabát. A že zrovna nemáte džíny, ale sukni? Váš problém.
Mějte krásné velikonoční svátky a přeji všem dobrou chuť!