Fenykl zapečený s rajčaty a sýrem
Úno 27
Fenykl se stává mou velmi oblíbenou zeleninou. Mám moc ráda fenyklový salát s mandarinkami a fenyklová semínka s úspěchem používám při pečení vepřové panenky.
V následujícím receptu jsem tedy spojila obojí: čerstvý fenykl i fenyklová semínka. Jednoduché jídlo, které se obešlo bez masa a vůbec mu to nevadí. Fenykl je úžasná zimní zelenina a k němu jsem použila loupaná rajčata v plechovce. V zimním období jsou pro mne plechovková rajčata lepší volbou, než rajčata čerstvá, která jsou v té době bez vůně, chuti a barvy.
Vařila jsem v kokotkách a množství surovin vydalo na 4 porce. Po ruce jsem měla následujících pár ingrediencí:
- 1 větší fenykl
- 3 šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 dcl bílého vína
- 1 plechovku loupaných rajčat v celku
- 1 balení zakysané smetany
- sýr typu Camembert
- mořskou sůl
- čerstvě mletý pepř
- fenyklová semínka
Fenykl je třeba před zapečením v kokotkách trochu podusit, protože při celkem krátkém čase zapékání by byla vzhledem k rajčatům jeho tepelná úprava nedostatečná.
Šalotky nakrájíme na kolečka a orestujeme na pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Po chvilce přidáme na proužky nakrájený fenykl. Směs osolíme, opepříme, přidáme fenyklová semínka, vše v pánvi lehce zastříkneme bílým vínem a přibližně 5 minut dále restujeme.
Podušenou směsí začneme plnit kokotky. Jako první bude vrstva fenyklu, pak několik plátků loupaných rajčat. Pak znovu fenykl a další vrstva rajčat.
S rajčaty je v plechovce také trocha rajčatového protlaku. Ten smícháme se zakysanou smetanou, zlehka ji osolíme, opepříme a růžovou smetanou zalijeme zeleninu v kokotkách.
Pečeme nejlépe v přiklopených nádobkách v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté nádobky odklopíme, povrch zakryjeme sýrem a ještě zapečeme do doby, než se sýr začne rozpouštět a barvit dozlatova. Okamžitě podáváme.
Povrch můžeme ozdobit zelenou snítkou fenyklu…
K jídlu můžeme přikusovat chléb nebo bílou bagetu. Pečivo nám pomůže dostat z misek všechnu báječnou omáčku…
Dobrou chuť!