Slaný cuketový dort
Srp 13
Ve schránce mi přistál recept a tak jsem ho vyzkoušela. Cokoliv s využitím cukety mi vždy zachutnalo. Tento koláč můžeme také nazvat dortem a připravit ho třeba pro oslavence, který má raději slané dobroty. A nebo ji prostě můžeme využít jako fešnou přílohu k masu.
Na naplnění dortové formy běžné velikosti potřebujeme:
• 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
• 1 větší cibuli
• 1/2 hrnku olivového oleje
• 1 hrnek strouhanky
• 3 celá vejce
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• hrst posekané plocholisté petrželky
• hrst posekané čerstvé majoránky
• hrst čerstvého oregana
• ančovičky na ozdobení povrchu
Cuketě odkrojíme oba konce a neoloupanou ji nastrouháme na struhadle s největšími oky. Použila jsem cuketky mladé, takže nebylo nutno odstraňovat střed se zrníčky ani nastrouhanou cuketu ždímat. Pokud ale použijete cuketu vzrostlejší, rozhodně ji zbavte tuhé slupky, rovněž středu se zrníčky a po nastrouhání i přebytečné vody.
Cibuli oloupeme, vykrojíme její kořen a rovněž nastrouháme. Cuketu s cibulí smícháme se strouhankou, vejci, olejem a přidáme bylinky. Čím více, tím lépe. Já jsem použila tři druhy, přičemž převažovala majoránka, protože její chuť je nenahraditelná. Směs dobře promícháme, s citem opepříme a osolíme. Cuketa by možná vyžadovala soli více, ale strouhanka je už slaná.
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme ji cuketovou směsí. Povrch jsem ozdobila filety ančoviček. V této souvislosti se mi vybavila loňská dovolená, kde v městečku Montalcino v jedné malé pizzerii prodávali pizzu s sebou, každý den jinou. Tam jsem ochutnala asi tu nejlepší pizzu v životě a jedna z nich byla právě s pečenými ančovičkami a cuketovými květy.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 45 minut, povrch zpočátku zakryjeme alobalem. Asi 15 minut před koncem necháme povrch zezlátnout.
Dobrou chuť!
Zajímavý recept, cuketa jako součást těsta. A kombinace ančoviček a cukety je nadčasová, protože mořská slanost ryb výborně podpoří nevýraznou chuť cukety. Snoubení darů moře a země 🙂
😀 Já si prostě okamžitě vybavila tu skvělou pizzu, takže cuketa a ančovičky? Proč ne 🙂 Jsem ráda, že jsem objevila dalšího člověka s nadšením pro cuketu 🙂