Koláč s meruňkami, švestkami a kokosovou žmolenkou
Srp 14
Ovocný koláč, na který můžete použít sezónní ovoce. Pro sladší druhy ovoce není třeba přidávat moc cukru. Pro žmolenku jsem pak místo mouky zvolila kokos, který dá zlatavé křupavé krustě další chuťový rozměr.
Potřebujeme:
• 2 hrnky hrubé mouky
• 1/3 hrnku moučkového cukru
• hrnek zakysané smetany
• 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene (nebo 1/2 sáčku kypřícího prášku)
• 2 celá vejce
• kůru z jednoho citrónu
Na žmolenku:
• 100 g másla
• 100 g strouhaného kokosu
• 50 g moučkového cukru
V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Přidáme vejce, citrónovou kůru a zakysanou smetanu. Pro tento účel není nutná créme fraiche, ale postačí smetana s nižším procentem tuku (na 250 ml hrnek vychází dvě menší balení). Pokud ještě nemáte tu svou oblíbenou, tak si v obchodě rozhodně udělejte čas na čtení obalů. Ve většině zakysaných smetan je přídavek škrobu, těm se vyhýbám.
Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme stěrkou těsto a to poklademe ovocem, v mém případě polovinami vypeckovaných švestek a meruněk. Ovocem nešetřete, ať je koláč pěkně šťavnatý. Vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů asi na 10 minut. Mezi tím si připravíme žmolenku, kterou rukama vypracujeme z másla pokojové teploty s přidáním cukru a kokosu. Jakmile se koláč malinko „zdvihne“, vytáhneme z trouby a svižně zasypeme žmolenkou. Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 25 minut. Koláč krájíme zchladlý, cukrovat není třeba, ale kdo chce, tak jen pro oko 🙂
Dobrou chuť!
tak tenhle koláč musím vyzkoušet, vypadá nádherně 🙂
Jani, děkuji 😛
Už se mi sbíhají sliny! Upekla bych ho hned zítra, kdyby zrovna dnes nebyl k o bědu meruňkový nákyp. Ale zajdu je i švestky koupit co nejdřív, protože tohle vážně chci vyzkoušet 🙂
Určitě se dá vyzkoušet i s jiným ovocem 🙂