Čočková polévka se zelím

Lis 18

Čočková polévka se zelím

O prospěšnosti luštěnin i zelí je známo mnoho informací. Co si tedy vyzkoušet kombinaci obojího v husté a zdravé polévce? Já osobně se ráda vracím ke svému oblíbenému receptu a tato polévka je pro mne doslova pohlazením. A navíc – pro mlhavý listopadový večer je jako stvořená.

Moje oblíbená čočka a zelí...

Na přípravu polévky budeme potřebovat:

  • 1 balení čočky
  • 1 sáček kysaného zelí (budeme potřebovat asi 30 dkg)
  • 4 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • nové koření, celý pepř, bobkový list
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • sušený tymián
  • vinný ocet podle chuti

Ingredience...

Čočku předem namočíme. Nemusí to být přes noc, postačí asi tři čtyři hodiny před vařením.

Na oleji zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli, K ní přidáme překrojené zelí (kvůli snadnější konzumaci) i s nálevem. Okořeníme několika kuličkami černého pepře, nového koření, dvěma bobkovými listy a vše společně dusíme na mírném plameni cca 15 až 20 minut. Pokud by se mezi tím nálev vyvařil, podlijeme zelí trochou horké vody.

Další dvě cibule pokrájíme a nasypeme do hrnce s horkým olivovým olejem. K ní přidáme na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Na silnějším plameni zeleninu rychle osmahneme a přidáme slitou čočku. Vše zalijeme horkou vodou. Kvůli silnější chuti a barvě přidáme ještě jednu cibuli ve slupce, rozkrojenou napůl. Ochutíme solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nezapomeneme také na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Vše pak uvaříme do měkka.

Pracovní postup...

Místo zahušťování jíškou část (asi 1/3) čočky se zeleninou i s trochou vývaru odebereme do jiné nádoby a pečlivě odstraníme celé koření. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět do polévky. Z polévky vyjmeme obě poloviny cibule ve slupce, přidáme k ní podušené zelí, prohřejeme a v případě potřeby dochutíme. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek vinného octa. Ale opatrně, polévka se uleží.

Dosolíme podle chuti :-)

Polévku můžeme podávat ozdobenou slaninovým chipsem. Plátek slaniny opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran a plátek pokaždé na pár vteřin na pánev přitiskneme plochou obracečkou.

Slaninový chips...

Stačí už jen kousek dobrého pečiva a můžeme si pochutnávat…

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *