Zeleninová polévka se šalvějovými chipsy

Zář 16

Zeleninová polévka se šalvějovými chipsy

Oranžová barva, která nás pohladí po duši. Taková je polévka z kořenové zeleniny. Hodí se pro přípravu v kteroukoliv roční dobu, ale s přicházejícím podzimem dostáváme na polévky chuť častěji. Použila jsem tu nejobyčejnější kořenovou zeleninu:

  • mrkev dodala polévce barvu
  • pastinák aroma
  • pórek a brambory sílu

Příprava surovin...

Na několika lžících olivového oleje opečeme kostky mrkve, pastináku a proužky pórku. Když se rozvoní, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Přidáme oloupané a na malé kostky nakrájené brambory.

Zeleninu nakrájíme, opečeme na oleji a zalité vodou vaříme...

Vaříme do změknutí brambor. Polévku podle vlastní chuti osolíme. Poté celé množství rozmixujeme ponorným mixérem.

Zeleninová polévka se šalvějovými chipsy...

Polévku jsem ozdobila šalvějovými chipsy. Šalvěj najdeme na zahrádce v každém ročním období.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj byla v dějinách vysoce hodnocena a v mnoha zemích vážena pro svůj vliv na dlouhověkost. V 17. Století si ji Číňané tak považovali, že s holandskými obchodníky směňovali tři bedny čínského čaje za jedinou bednu šalvějových listů.

Jeden šéfkuchař napsal: „Ve velké kulinářské opeře představuje šalvěj snadno se urážející a rozmarnou primadonu. Má ráda téměř celé jeviště jen pro sebe.“ Má ovšem opravdu své hodnoty: jako prostředek přispívající k trávení ostrých pokrmů i sladkých moučníků. K doplnění jejích předností zbývá dodat, že šalvěj je současně krásným aromatickým keříkem oblíbeným u včel.

Pro odpuzování hmyzu se lístky šalvěje kladou do skříní s prádlem. Pro dezinfekci prostoru se šalvějové listy spálí na rozžhaveném dřevném uhlí nebo se povaří ve vodě. Šalvějový kouř potlačuje zvířecí a kuchyňské pachy.

Listy napomáhají trávení a mají antiseptické účinky, obsahují estrogen. Šalvěj pomáhá léčit průjem. Šalvějový čaj po jídle napomáhá trávení, snižuje potivost, zklidňuje kašel a rýmu. Šalvějový čaj s vínem posiluje nervy a krev. Pivo ze šalvěje muškátové se proslavilo svými opojnými účinky.

Šalvěj by se neměla užívat ve větších dávkách, ani dlouhodobě.

Zdroj: Bylínář

Jednotlivé lístky šalvěje opláchneme, pečlivě osušíme a zprudka pečeme na trošce olivového oleje asi jednu minutu. Lístky začnou tmavnout, vytratí se jejich dužnatost a budou křupavé. Právě tak by měly vypadat šalvějové chipsy. Několik jich pinzetou položíme na povrch polévky do talíře. Šalvějové chipsy lze s úspěchem použít i k jiným krémovým polévkám.

Příprava šalvějových chipsů...

Polévku ještě zakápneme olivovým olejem, který je po upečení šalvějových lístků lehce zbarven do zelena a příjemně voní. Na závěr vše můžeme ochutit čerstvě mletým pepřem.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *