Bramboračka s houbami – zcela letní verze
Srp 20
Konečně jsem mohla vyrazit do lesa s košíkem! Na tu chvilku se vždy moc těším. V listnatém lese houby silně voněly a tak jsem se s chutí ponořila mezi ostré větve ostružiní, kde jich bylo nejvíce. Přibližně za hodinku jsme hned po nedělní snídani nasbírali košík, který bude s přehledem stačit jak na dobrou bramboračku, tak na další houbové speciality.
V období, kdy jsou lesy plné hub a na záhonech spousta zeleniny a bylinek, je fajn uvařit si dobrou polévku. Příležitost pro letní bramboračku z těch nejčerstvějších surovin.
Jak už samotný název napovídá, základem bramboračky jsou brambory. Společně s brokolicí, květákem, vodnicí, jarními cibulkami, řapíkatým celerem bývají v tomto období také součástí bedýnky, kterou pravidelně odebírám.
Kromě brambor jsem použila zeleninu, která je aktuální právě v tomto období:
- kapustu
- kedlubnu
- cibuli
- mrkev
- petržel (kořen i nať)
- celer
- brokolici
- hrášek
- paličku česneku
a dále
- pepř
- sůl
A další ingredience, bez kterých si bramboračku nedovedu představit:
Především to jsou čerstvé lesní houby. Já měla po ruce pestrobarevnou směs: masáky (těm je třeba před vařením oloupat klobouček), babky, hříbky, lišky a olivy – houbičky fialové barvy. Olivy není třeba před vařením krájet, mají skvělou chuť a navíc na talíři mohou posloužit jako dekorace.
Druhou důležitou ingrediencí pro bramborovou polévku je také majoránka. V zimě nejčastěji sušená, ale v létě je třeba bohatě využít zelených stonků na bylinkové zahrádce. Lístečky v ruce jemně potrháme a zatočí se nám hlava z té silné a omamné vůně. Budeme také počítat s malou snítkou na ozdobení každé porce.
Zeleninu očištěnou a nakrájenou na přibližně stejně velké kousky vložíme do hrnce s vodou. Pro léto volím tuto lehkou variantu, v chladnějším období bych zeleninu osmahla na troše sádla. Jako první přijdou na řadu tvrdší druhy zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta, kedlubna), po chvilce varu přidáme nakrájené brambory.
Když je zelenina skoro měkká, přihodíme nakrájené houby, hrášek, několik prolisovaných stroužků česneku a povaříme ještě asi 10 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem, posekanou petrželovou natí a lístečky čerstvé majoránky.
Abychom našemu tělu ulehčili práci s trávením, nezahušťujeme jíškou. Část polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce. Polévka tak bude krásně hustá a bez mouky a tuku velmi zdravá a lehká.
A nezapomeňte na tu nejdůležitější přísadu. Vařit se má s láskou…
Dobrou chuť!