Letní piknik (2.) – kuřecí prsa s broskví a se sýrem a trocha grilování
Čvc 05
Naprosto vysušený tenký plátek kuřecího masa, na něm jen tak leží kus kompotované broskve a to celé je pokryté plátkem eidamu, který, lehce zchladlý, vyžaduje ten nejostřejší nůž a pevné nervy. Tak na tuto variantu proslulých „kuřecích prsou Florida“ prosím okamžitě zapomeňte!
Na kombinaci kuřecího masa, ovoce a dobrého sýra není nic špatného. Napadla mne však trochu jiná, nepoměrně pohlednější a chutnější varianta. Tu si můžete vyzkoušet hned, až nažhavíte gril. Dobře však poslouží i steaková pánev.
Na dvě porce si připravíme:
- 1 kuřecí prsa
- 2 broskve
- šťáva z 1 citrónu
- směs listových salátů (rukola, dubový salát)
- olivový olej
- 2 dcl smetany
- 100 g tučnějšího sýra s modrou plísní (Modřenín, Roquefort, Dorblue)
- sůl, pepř
Kuřecí prsa naklepeme a potřeme olivovým olejem. Maso položíme na rozpálený gril nebo steakovou pánev a pečeme asi 10 minut z každé strany. Po otočení masa, asi tři minuty před koncem pečení přidáme na gril k masu rozpůlené, pecky zbavené broskve řezem dolů. Ogrilované maso ochutíme solí a pepřem, ale jen velmi jemně.
V kastrůlku zahřejeme smetanu, do ní nastrouháme sýr s modrou plísní a pečlivě mícháme, dokud se nerozpustí. Hotovou sýrovou omáčku udržujeme v teple.
Směs salátových listů opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme (já používám odstředivku) a ochutíme zálivkou vytvořenou z olivového oleje a citrónové šťávy. Doporučuji poměr 2-3 díly oleje na 1 díl šťávy.
Na talíř naaranžujeme ochucené zelené salátové listy a na jejich vrchol posadíme poloviny grilovaných broskví. Grilované kuřecího maso nakrájíme na asi 1 cm tenké proužky a ty rozložíme na salátové listy. Vše bohatě zakápneme omáčkou ze sýra s modrou plísní. Ihned podáváme.
Talíř můžeme ozdobit několika květy sedmikrásek. Už kdysi mi jedna bylinkářka pověděla, že sníst denně sedm květů sedmikrásky je nejlepší prevence proti bolestem hlavy.
A když už tak máme rozpálený gril, můžeme vyzkoušet i další tip:
Grilovat můžeme kvalitní maso, ryby, některé druhy zeleniny a také ovoce. Maso je lépe po odstavení z horkého grilu nechat chvilku v teple odpočinout – bude pak šťavnatější.
Pokud na grilu připravujeme steaky, musíme dbát na to, aby maso před grilováním mělo pokojovou nebo dokonce i vyšší teplotu. Pro krvavé steaky to platí dvojnásob, jinak by zůstaly uvnitř studené. Před grilováním tedy vyndejte maso z lednice včas, aby se ohřálo na venkovní teplotu. Studené maso budete připravovat mnohem déle. Mleté maso a ryby však ponechte v lednici až do doby, než je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete do sucha. Maso nakrájejte zásadně na vyšší plátky a solte a ochucujte až ogrilované – nebude vysušené, zachová si šťavnatost, autentickou chuť a nelepí se na grilovací mřížku. Rybu, která je grilována vcelku, nařízněte podélně z obou stran páteře – lépe se propeče. Vepřové a kuřecí maso vždy dobře propečte. Jeho vnitřní teplota by měla být kolem 70 stupňů.
Ať už použijete jakékoliv maso, připravte si také grilovanou zeleninu, ze které se pomocí zálivky dá vyrobit velmi chutný salát.
Potřebné suroviny:
Několik plátků vepřové panenky
Lilek
Cuketa
Barevná paprika (žlutá, oranžová nebo kapie)
Jarní cibulky
Celý citrón
Kvalitní olivový olej
Čerstvě mletý pepř
Sůl
Silnější plátky masa klouby prstů lehce naklepeme, potřeme olivovým olejem a necháme chvilku marinovat v chladu. Na grilu necháme maso z každé strany jen asi 4 minuty, jinak by bylo vysušené. Ogrilované maso ochutíme solí a pepřem.
Lilek a cuketu nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, papriku na širší proužky, cibulku rozkrojíme podél na polovinu. Zeleninu grilujeme z obou stran, obě poloviny citrónu řezem dolů. Grilovanou zeleninu v míse ochutíme olivovým olejem a šťávou z grilovaných citrónů. Té bude větší množství a bude báječně sladká.
Salát z grilované zeleniny je báječnou přílohou a přesvědčí i ty nejzatvrzelejší masojídky nebo konzumenty „pouze syrové“ zeleniny. Grilování je prostě zábava pro každého, včetně koček…
Dobrou chuť!