Rajčatový salát (…trochu retro…) a pečená treska s koprovým máslem

Kvě 17

Rajčatový salát (…trochu retro…) a pečená treska s koprovým máslem

Skoro bych se vsadila, že ho každý ochutnal. Pro mne je vždy lákavou, ale tak trochu vzpomínkovou kombinací: rajčatový salát s cibulí. Dnes už jsme zvyklí na saláty jiného druhu. Protože, přiznejme si, je bezpočet surovin pro složitější saláty. Ale klasika prostě jednou za čas zvítězí. Tak jako dnes.

Jakýkoliv salát by měl být z těch nejčerstvějších a nejchutnějších surovin. Má-li pak ve svém názvu slovo „rajčatový“, měl by být z těch nejchutnějších a nejlepších rajčat. A taková tady jsou právě k mání! Na zahradách i ve sklenících si na ně ještě musíme počkat, ale v obchodě se právě objevila rajčata, která jsou ve Francii nazývána coeur de boeuf – tedy hovězí srdce. Jsou veliká, masitá, výrazné chuti. Loni na podzim jsem je tam ochutnala poprvé a byla jsem nadšená. Tato rajčata jsou prostě jiná, než na která jsme u nás běžně zvyklí. A právě z Francie, z oblasti Marmande (fa Rougeline) byla tato rajčata dovezena.

Krásná rajčata...

Rajčata jsem v obchodě rychle šoupla do košíku a plán byl jasný. Společně s čerstvou bazalkou je využiji na caprese a hned další v řadě bude rajčatový salát s cibulí. Rajčata coeur de boeuf je nejlépe konzumovat za čerstva. Pokud zvolíte tepelnou úpravu, pak bych se přimlouvala za co nejkratší. I když: kdybyste měli denně v ruce takových rajčat kilo, můžete s nimi nakládat jakkoliv.

Takže dnes to bude starý dobrý salát. Vzpomínám, že doma se rajčatový salát podával k pečenému kuřeti nebo třeba k řízkům. Byl oblíbený také kvůli zálivce, protože ta, smíchaná s dužinou sladkých rajčat, sváděla k vypití rovnou z mističek.

Tentokrát jsem zvolila trochu lehčí pokrm, k němuž budu rajčatový salát podávat. Budou to pečené nové brambory a filety z tmavé tresky s koprovo-citrónovým máslem. Dáme se tedy do práce.

Na porci pro dva si připravíme:

  • 500 g filetů z tmavé tresky
  • 8 brambor
  • 3 rajčata cour de boeuf
  • 2 šalotky
  • 1 citrón (budeme potřebovat šťávu i kůru)
  • několik snítek čerstvého kopru
  • 150 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl (já použila Fleur de sel)

Připravené suroviny...

Rajčatový salát můžeme podávat jako obvykle v misce, ale já využila tvaru a velikosti rajčat a samotná jsem je tak použila místo misek.

Vnitřek dvou rajčat jsem vydlabala a nakrájela. K tomu jsem, také kvůli barvě, přidala část žlutého rajčete. Vše jsem nakrájela na větší kostičky. Přimíchala jsem nadrobno nakrájenou šalotku a směs ochutila třemi lžícemi olivového oleje, šťávou z poloviny citrónu, trochou pepře a velmi malým množstvím soli. Ten kdysi podávaný rajčatový salát býval ochucován obyčejným olejem a lihovým octem se špetkou cukru. Dnes se ale podle mého názoru k aromatickému olivovému oleji lépe hodí citrónová šťáva. Rajčata jsem směsí naplnila a nechala salát odležet.

Dvakrát rajčatový salát...

Oloupané brambory jsem nakrájela podélně na čtvrtiny a asi 10 minut vařila v osolené vodě. V zapékací míse jsem je pak promíchala se lžící olivového oleje a pekla v předehřáté troubě než začaly zlátnout. Mezi tím jsem do másla přidala kůru asi z poloviny citrónu a hrst nasekaného čerstvého kopru. Dle mého názoru není třeba bylinkové máslo solit, ale při přípravě se řiďte svou vlastní chutí.

Bylinkové máslo...

Na změklé a opečené brambory jsem položila filety z tresky. Zvolila jsem tmavou, protože její chuť je výraznější a mám ji raději, než tresku bílou. Stejně dobře by se však k bylinkovému máslu s koprem hodil losos.

Rybí filety jsem nejprve pokapala olivovým olejem a pekla společně s brambory na 200 stupňů asi 10 – 15 minut. Pak jsem na každou porci navrstvila štědrou dávku bylinkového másla a zapekla pod grilem asi 3 – 5 minut.

Podáváme ihned na nahřátých talířích společně s vychlazeným rajčatovým salátem.

:-)

Tmavá treska s bylinkovým máslem...

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *