Dýňový závin – redakce Proženy.cz

Říj 13

Dýňový závin – redakce Proženy.cz

Byla jsem oslovena, abych připravila několik podzimních receptů pro internetový magazín Prozeny.cz. Připravit za půl dne dva masové, dlouho dušené pokrmy společně se dvěma dalšími dýňovými recepty bylo vcelku náročné. Nepotit se, nejíst (neušpinit si zástěru a pusu), pít kávu a vodu brčkem (nesmazat si líčení)… Ale s bezva redaktorkou Kateřinou Bičíkovou a pohodovou fotografkou Evou Malúšovou nám šla práce, myslím, skvěle od ruky. S mými recepty se tedy budete na stránkách Prozeny.cz setkávat každou říjnovou středu.

První recept
Druhý recept
Třetí recept
Čtvrtý recept

Zdroj: www.prozeny.cz
Fotila: Eva Malúšová

IMG_6251

Speciálně pro tuto příležitost jsem vytvořila recept na dýňový závin. Je vážně skvělý a rozhodně ho vyzkoušejte.

Těsto – množství vystačí na dva záviny:

• 250 g polohrubé mouky
• 250 g másla
• 250 g měkkého tvarohu

Náplň na dva záviny:

• 1 menší dýně Hokaido – oloupat, nakrájet na slabé plátky (nebo nastrouhat na struhadle s velkými oky)
• 4 lžičky mleté skořice
• 8 lžic pomerančového cukru
• šťáva z jednoho citrónu
• 14 hřebíčků
• 4 lžíce strouhanky
• vejce na potření těsta

Pomerančový cukr:

• kůra z jednoho pomeranče
• 12 lžic krystalového cukru

Zdroj: www.prozeny.cz
Fotila: Eva Malúšová

IMG_5909

Pomerančový cukr

Ostrouháme kůru z velmi důkladně omytého pomeranče. Postupně přimícháváme krystalový cukr a rovnoměrně promícháme. Rozprostřeme na větší plochu a necháme proschnout. Poté pomerančový cukr skladujeme v uzavřené sklenici cca 1 měsíc.

Do mouky postupně přidáváme kostky másla pokojové teploty. Pomocí prstů promneme a spojujeme s moukou. Poté přidáme tvaroh a vytvoříme kompaktní, lehounce lepivé těsto. To zabalíme do kuchyňské fólie a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout, lépe však přes noc.

Pracovní plochu zlehka zaprášíme moukou. Těsto je po vyválení velmi křehké a tak nám nejlépe poslouží silikonová podložka. Přímo na ní těsto vyválíme a závin naplníme. Na střední část vyváleného plátu nasypeme strouhanku. Tu poklademe plátky dýně, které jsme zbavili kůry. Poté povrch všech plátků zakápneme citrónovou šťávou a zasypeme pomerančovým cukrem.

Nakonec přidáme skořici a čerstvě roztlučený hřebíček. Závin opatrně uzavřeme přeložením všech stran proti sobě. Povrch závinu můžeme ozdobit vykrájenými motivy ze zbytku těsta. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Závin krájíme alespoň částečně zchladlý.

Zdroj: www.prozeny.cz
Fotila: Eva Malúšová

IMG_6239

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Tak se dívám na krásné fotky a říkám si, proč tam má to vejce? Hm, to jsem tedy nepoužila. OK, pro příští pečení změna – dýni oloupu, nastrouhám a nakonec závin potřu rozšlehaným vejce. 😀
    ZBRKLO.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Maruško, to nevadí, tak příště 🙂 A já si říkala, že na Tvé fotce je závin trochu bledý :))) A ono vejce… 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *