Jablečný koláč s tvarohem a ořechy
Lis 12
Voní sladkými jablíčky a skořicí a navíc ladí s podzimními barvami. Po delší době jsem se vrhla na sladké pečení a s výsledkem jsem byla vcelku spokojená. Kombinace lineckého těsta, tvarohové náplně a ovoce – to je vždy moje volba.
Na pečení jsem použila dortovou formu o průměru 24 cm.
Suroviny na těsto:
• 300 g polohrubé mouky
• 200 g másla
• 50 g moučkového cukru
• 1 celé vejce
• kůra ze dvou citrónů
Suroviny na tvarohový krém:
• 500 g měkkého tvarohu
• 1 sáček vanilkového pudingu
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 2 vejce
• 1 lžíce agávového sirupu
Suroviny na jablečný povrch:
• 4 velká jablka
• 4 lžíce hrozinek naložených v rumu
• 1 lžíce másla
• 2 hrsti nahrubo sekaných vlašských ořechů
• 2 lžičky skořice
Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto. Poté, co si pár minut odpočinulo v lednici, těsto vtlačíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy tak, abychom vytvořili malý okraj. Dbáme na to, aby bylo po celé ploše přibližně stejně silné. Plochu několikrát propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do doby, než začne okraj lehce růžovět. To bude trvat asi 20 minut.
Neoloupaná jablka rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince a pokrájíme na menší kousky. Ty pak na másle udusíme téměř do měkka. Přidáme hrozinky (i s trochou třtinového rumu, ve kterém byly naloženy), nahrubo nasekané ořechy a ochutíme skořicí.
Na předpečené těsto rovnoměrně naneseme stěrkou vrstvu tvarohového krému vymíchaného ze všech ingrediencí do hladka. Na krém navrstvíme podušená a ochucená jablka a vše shora zlehka přitiskneme. Pečeme dalších asi 45 minut.
Z formy vyjmeme zcela zchladlé. Můžeme podávat s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany.
Dobrou chuť!
Koláč vypadá přímo luxusně 🙂
Amellia, děkuji, navíc je moc dobrý 🙂