Fenyklový salát s lososovým pstruhem
Dub 06
V tomto období našemu tělu malé odlehčení jídelníčku jen prospěje. V obchodech jsou v oddělení zeleniny vidět celkem pravidelně fenyklové bulvy. A tak trochu ve svém okolí zjišťuji, že je velmi málo používaný, protože „co s ním?“ Tak tady mám jeden tip.
Osobně znám čerstvý fenykl nejčastěji v kombinaci s citrusy. Tento salát jsem ochutnala při letošním pobytu v Jižním Tyrolsku. V té oblasti je fenykl celkem hojně využívaná zelenina. Známější a častěji využívána jsou fenyklová semínka, ale o těch zase příště.
Fenykl
Má mnoho přídomků: hlíznatý, sladký, boloňský či florentinský. Čerstvý fenykl je ideální zelenina pro ty, kteří trpí nadýmáním nebo pocitem plnosti žaludku. Váže jedovaté a tukové látky ve střevech. Fenykl posiluje také náš imunitní systém, obsahuje vitamín C a poměrně velké množství vitamínu B. Dále obsahuje minerální látky: draslík, vápník, hořčík a železo. Má zklidňující, detoxikační a hlavně zeštíhlující účinky. Čerstvé hlízy obsahují z 90% vodu a mají nízký obsah energie. Díky čistícím a detoxikačním účinkům na organismus se tuky vyloučí a neusadí.
Používá se buď v syrovém stavu nakrájený do salátu nebo ho můžeme zapékat na mnoho způsobů. Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek.
zdroj: Internet
Na salát budeme potřebovat pouze:
- 1 fenyklovou bulvu
- 2 mandarinky
- 400 g balení bílého jogurtu
- sůl podle chuti
K salátu si připravíme filet z lososového pstruha. Má vynikající maso a pokud budete mít možnost takového pstruha koupit, neváhejte.
Fenykl nastrouháme na struhadle s většími slzičkami. Silnější část se vám možná bude hůře strouhat, klidně ji tedy nakrájejte na malé proužky.
Mandarinky nafiletujeme stejně jako v případě mandarinkového dezertu. Filetky překrojíme na polovinu.
Přidáme jogurt. Já použila odkapaný choceňský. Můžeme dle chuti lehce osolit. Salát necháme odležet v lednici alespoň půl hodiny. Při podávání ozdobíme snítkou fenyklu.
Z rybího filetu vytaháme pinzetou kostivždy po směru vlákna, a lehce je osolíme. Filety pečeme vždy nejprve z té strany, která bude při servírování na talíř nahoře. V daném případě je tedy klademe na pánev nejdříve stranou bez kůže.
Filety vložíme do pánve, ve které jsme rozehřáli máslo s trochou olivového oleje. Přibližně po dvou minutách je otočíme na stranu s kůží a pečeme znovu asi dvě minuty. Na povrch rybího masa po obrácení vymačkáme šťávu z jedné mandarinky.
Když je ryba opečená, vyjmeme ji z pánve a udržujeme v teple. Do pánve přidáme kousek másla a malou lžičku třtinového cukru. Štávu krátce redukujeme a pak ji slijeme přes sítko do předehřáté nádobky.
Rybu podáváme taktéž na předehřátém talíři, přidáme několik lžiček mandarinkové omáčky a po horkém rybím filetu necháme téci a rozvonět kousek bylinkového másla. To můžeme mít připravené v mrazáku ve tvaru válečku, ale stejně dobře lze bylinkové máslo uchovávat v silikonovém tvořítku na led.
Fenyklový salát s mandarinkami společně s filetem, který doprovází mandarinková omáčka, je báječná lehká večeře. V menším množství také výborný předkrm.
Přeji vám dobrou chuť!
Během uplynulého týdne jsem měla fenykl s pomerančem 3x! Neskutečně jsem na něm ujížděla, teď už mám limity asi naplněné a tělo spokojené. Zálibně si prohlížím rybku i lahvinku. Krásný recept.
Už jsem myslela, že fenykl téměř nikdo nejí. V obchodech to bohužel tak vypadá 🙂 Já teprve svou fenyklovou hladinu doplňuji, dnes fenyklový salát s tuňákem a jogurtem. S rybou je fenykl prostě jednička 😛
Díky a měj se krásně
Právě jsem salát dodělala a mám co dělat, abych ho hned nesnědla:-) Od fenyklu v tepelné úpravě jsme se propracovali k tomu syrovému a myslím, že mu dokonce dávám přednost. Tenhle salát se stane další stálicí naší kuchyně, děkuji za recept (a hlavně za to, žes mě naučila nebát se fenyklu:-).
Přesně tak probíhalo moje zamilování s fenyklem 😀 Teď už konzumuji většinou čerstvý a naprosto Tě chápu. Lucko, moc děkuji za komentář, mám moc ráda všechny, kteří se nebojí zkoušet 🙂