Kořeněný čokoládový likér
Pro 06
Kdo má rád sem tam skleničku něčeho sladkého, tak mi dá za pravdu. Takový likér ke svátečním dnům prostě patří. A není jen tak ledajaký. Je ovoněný směsí koření nazvanou „Speculatius“. Jedná se o koření používané pro sušenky typické chuti a vzhledu. Já tohle koření použila, po několika dnech v lednici se v likéru krásně rozpustilo a předalo mu svůj parfém.
Na 0,7 l likéru budeme potřebovat:
• 400 ml smetany (max 15%)
• 250 ml vodky
• 5 lžiček čokoládovo-lískooříškového krému (Nutely)
• 1 lžičku moučkového cukru
• 3 lžičky kořenící směsi Speculatius
Smetanu nalijeme do misky a přidáme čokoládovo-lískooříškový krém, tj. Nutelu. Pokud máte doma vyrobenou, tím lépe. Ale v tak minimálním množství nám nemůže uškodit ani ta kupovaná. Vše důkladně rozšleháme metličkou. Přidáme koření na sušenky Speculatius. Pokud byste si takovou kořenící směs chtěli vyrobit doma, budete potřebovat skořici, pomerančovou kůru, citrónovou kůru, kardamom, muškátový oříšek, koriandr a hřebíček.
Poté přilijeme vodku a podle chuti přisladíme. Nalijeme do horkou vodou vymyté a vysušené lahve. Necháme v chladu odležet alespoň den.
Přeji všem klidný předvánoční čas
pokud jde o nutelu z obchodu tak snad ani ne. Palmový olej nemusím
Blanko, jak uvádím v textu: Kdo se obává i tak malého množství kupované Nutely (koupená v Německu), může si vyrobit domácí, receptů na ni je spousta. Já vyráběla likér v domácnosti, kde Nutelu používají, doma ji nemám a kvůli pár lžičkám ji nehodlám kupovat.
Bože, tak to vypadá skvěle, mám sice ještě spoustu práce do školy, ale snad to ještě do vánoc stihnu, byl by to skvělý dárek! 🙂