Bezové želé s jahodami a mátou
Čvn 27
Sezóna bezu téměř končí, takže tento recept je tak trochu na poslední chvíli. Je velmi jednoduchý, ale vcelku efektní.
Suroviny na 4 porce:
• 4 plátky želatiny
• 1/4 l vody
• 3 lžíce bezového sirupu
• cukr podle potřeby
• případně prosecco
• čerstvé jahody
• pár mátových lístků
• bezové květy
Želatinu rozpustíme ve 1/4 litru vody. Po asi deseti minutách tekutinu zahřejeme na velmi mírném plameni, nesmí přejít varem. Přidáme bezový sirup, můžeme i trochu přisladit. Budoucí želé dochutíme dál podle svého přání. Můžeme přidat třeba prosecco. Výsledné množství tekutiny by nemělo být vyšší, než půl litru.
Do nádobek s hladkým povrchem uvnitř nalijeme nejprve vrstvu želatinové tekutiny na dno a necháme v lednici ztuhnout. Za asi 15 minut přidáme plátky jahod, opět zalijeme trochou tekutiny. Můžeme přidat také několik bezových květů. Znovu dáme do lednice. Takto postupujeme a do naplnění nádobek.
Necháme v lednici ztuhnout nejlépe do druhého dne. Před podáváním přelijeme dno nádobek horkou vodou, želé pak lehce vyklopíme. Podáváme s čerstvými jahodami, mátovými lístky, bezovými květy a třeba i se sklenkou zmiňovaného prosecca.
Dobrou chuť!