Banánové soufflé a špagety Carbonara
Úno 22
Zima je ročním obdobím, kdy se těšíme na léto. Není to jen kvůli mrazivému počasí a nedostatku slunečních paprsků. Nemáme také možnost zajít na zahradu a přinést si domů voňavé třešně, meruňky, švestky nebo právě otrhaný rybíz.
V zimě nám zbývá buď sáhnout po kompotu, který jsme si vyrobili, po mraženém ovoci a nebo se vypravit do obchodu. Tam v tuto roční dobu najdeme především jižní ovoce jako je ananas, pomeranče, mandarinky a také banány. Spousta lidí pokládá banán za naprosto obyčejné ovoce, plné cukru, prázdné energie, bez vitamínů a zdraví prospěšných prvků. Dokonce jsem kdysi zaslechla i přirovnání, že banán je „prasátko mezi ovocem“. Z následujících řádků je ale patrné, že tomu tak není.
Banány
Banány obsahují vysoké množství draslíku, který reguluje zadržování vody v těle. Působí jako prevence a lék na potíže s vysokým krevním tlakem, nadváhou a otoky končetin.
Banány obsahují další důležité látky pro naše fyzické i mentální zdraví: hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Jsou také nejméně rizikovou potravinou pro alergiky.
Banány jsou poměrně bohatým zdrojem vitamínu A, některých vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Obsahují rovněž velké množství přírodního cukru, který se dovede rychle uvolnit do našeho krevního systému a fungovat jako rychlý zdroj energie. Téměř okamžitě zvedá naši výkonnost a schopnost soustředění.
Banán je pro svou jemnost výbornou stravou při trávících potížích (žaludeční vředy, průjem).
V době nemoci nebo rekonvalescence nám banán pomůže rychle se zotavit. A pokud jste se v noci nebo k ránu vrátili z nějaké oslavy? Připravte si koktejl z mléka a banánů a doslaďte ho medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu obnoví zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší váš trávící systém a celkově vás zavodní.
Zdroj: Internet
Inspirací pro další recept mi byla Zlatá kniha Mary Berryové Dezerty a cukroví.
Na soufflé pro čtyři osoby si přiravíme:
- 3 středně velké banány
- 2 lžičky citrónové šťávy (já použila limetkovou)
- 4 bílky
- 25 g moučkového cukru
- cukr na posypání
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Naplněné misky do ní budeme vkládat za malou chviličku.
Misky o obsahu 300 ml lehce vymažeme olejem. Pokud máte jako já mističky menší, budete jich potřebovat více. Na vymazání jsem použila olivový olej.
Oloupané a nakrájené banány rozmačkáme vidličkou. Pokud jde práce špatně, klidně je lehce rozmixujte.
Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého jsme na začátku přidali špetku soli. Do tuhého sněhu postupně přidáváme cukr.
Nyní stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka vmícháme rozmačkané banány.
Lžící plníme směs do misek, které máme kvůli lepší manipulaci na plechu. Já měla misky o menším obsahu, než je psáno v originálním receptu, takže jich bylo trochu více. Pečeme 15 minut, dokud porce nevyběhnou a nezhnědnou. Horké soufflé pocukrujeme a ihned podáváme…
A co teď se zbylými čtyřmi žloutky? Měla jsem v lednici pár plátků pancetty a kus parmazánu… takže: Špagety Carbonara! Recept jsem vzala od Itala a dobře udělala.
Pancettu jsem nakrájela na malé kostičky a opekla je na pánvi.
Mezi tím jsem nastrouhala kus parmazánu (já použila výborný Gran Moravia) a smíchala sýr se čtyřmi žloutky. V receptu jsou počítány dva žloutky na jednu porci.
Uvařené těstoviny jsem dala do pánve s opečenou slaninou promíchala. Pak jsem pánev odstavila z tepelného zdroje, přidala směs sýra a žloutků a ještě jednu malou naběračku vody z těstovin. Hotovo, podáváme.
Nebo můžeme pořadí obrátit a po skvělých těstovinách si v podobě banánového soufflé připravit rychlý a lehký dezert.
Dobrou chuť!