Polévka z hlívy ústřičné
Bře 08
Možná bychom také mohli říci „falešná držťková“ nebo i „falešná gulášová“. Na první pohled jsou obě k nerozeznání. Ta pravá má své obdivovatele i odpůrce, tu z hlívy snad musí milovat každý. A pokud jste měli štěstí a našli v lese „růžovky“ (masáky) nebo dokonce kotrč, připravte si polévku z nich a bude stejně vynikající. A nebo vůbec nemusíte čekat na houbovou sezónu, protože hlíva ústřičná je ke koupi v každém ročním období jak v obchodě, tak na trhu. Navíc je velmi prospěšná našemu tělu.
Suroviny na přípravu asi 8 porcí polévky:
• 1/2 kg hlívy ústřičné
• 2 středně velké žluté cibule
• 2 lžíce vepřového sádla
• 6 brambor
• 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
• 1 lžíce sušené majoránky
• černý mletý pepř
• sůl
• čerstvá nasekaná petržel k podávání
V hrnci na rozpáleném sádle osmahneme cibuli nakrájenou na co nejmenší kostičky. U přípravy hustých polévek a omáček, pokud se nakonec nemixují, jsou drobné kostičky nezbytné, dříve se rozvaří a pokrm zahustí. Na cibuli dáme mletou papriku (používám skvělou maďarskou jako zde) a vzápětí na nudličky nakrájenou hlívu. Tužší části houby pak krájíme na co nejslabší plátky, protože hlíva oproti ostatním houbám vařením zcela nezměkne. Zalijeme vývarem a dle chuti opepříme a osolíme.
V jiném hrnci vložíme do vroucí a osolené vody brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na malé kostičky. Vaříme do změknutí. Poté dvě třetiny brambor vložíme do polévky, část vody slijeme a zbytek brambor rozmixujeme ponorným mixérem. Takto získanou směs přidáme do hrnce k hlívě. Polévku tímto způsobem zahustíme lépe a rozhodně zdravěji, než přidáním velkého množství jíšky. Polévku dle chuti osolíme.
Před koncem varu (polévka je hotová za cca 20 minut) promneme v dlaních dávku majoránky, aby se rozvoněla, a přidáme do polévky. Polévku můžeme konzumovat hned, ale lépe ji nechat odležet přes noc.
Podáváme v nahřátých miskách, sypeme najemno nasekanou petrželkou (v létě čerstvou majoránkou).
Dobrou chuť!