Cuketová polévka s bazalkou a pečenými rajčaty
Srp 04
Cuketa je velmi všestranně použitelná zelenina a v tomto letním období ji najdeme téměř na každé zahradě. A společně s cuketami dozrávají rajčata – větší i ta malinká. Připravila jsem tedy polévku, možná trochu s nádechem Itálie. Polévka, která přijde vhod třeba v některém z horkých letních večerů, je lehoučká jako pírko, bez smetany. Hladkou konzistenci v tomto případě zajistí brambora. Použila jsem také bylinku, bez které si nedovedu představit léto – bazalku.
Na 4 porce si připravíme:
• 2 střední cukety
• 5 listů čerstvé bazalky
• 1 cibuli
• 1 velkou bramboru
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 l zeleninového vývaru
• čerstvě mletý pepř
K podávání:
• 3 lžíce olivového oleje
• 12 třešňových rajčátek
• 4 plátky mozzarelly
• 4 plátky bílé bagety
• čerstvě mletý pepř
• lístky čerstvé bazalky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jejich velikost je vcelku lhostejná, protože polévku budeme mixovat. V kastrolu zahřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibuli společně s nasekanými bazalkovými listy. Až se směs rozvoní a cibule začne sklovatět, přidáme na kostičky nakrájené cukety. Z cuket menší a střední velikosti není třeba vydlabávat střed a není třeba je loupat. Cuketu opékáme do doby, než její okraje začnou chytat barvu a ucítíme příjemnou vůni. To bude trvat asi 10 minut. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou bramboru a směs zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby hladina sahala těsně nad povrch cuket. Vaříme asi 10 minut. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme.
Mezi tím si na pánvi rozpálíme olivový olej a na něm opečeme celá rajčátka a jednotlivé plátky bagetky. Na ně po obrácení položíme plátek mozzarelly. Na teplou bagetku se sýr krásně přichytí.
Polévku podáváme společně s několika pečenými rajčátky, plátkem bagetky s mozzarellou. Nad povrchem misky několikrát otočíme mlýnkem s pepřem a to celé zakápneme olivovým olejem.
Dobrou chuť!