Mandlový koláč s malinami a limetkou
Srp 29
Větve malinového keře se na zahradě ohýbají k zemi pod tíhou plodů a tak je tu další koláč, který zdobí právě maliny. Společně s limetkou vytvořily osvěžující a velmi harmonické spojení.
Koláč jsem připravovala ve formě o průměru 30 cm.
Na spodní vrstvu potřebujeme:
• 200 g mandlové mouky
• 5 vrchovatých lžic hladké celozrnné mouky
• 2 lžíce agávového sirupu
• 3 vejce
• 125 g másla
• malinovou zavařeninu
Na krém bude třeba:
• 500 g měkkého tučného tvarohu
• 400 g smetany ke šlehání (33%)
• 2 lžíce agávového sirupu
• šťáva z poloviny limetky
• kůra z poloviny limetky
Na povrch použijeme:
• čerstvé maliny
• kůru z poloviny limetky
• 2 lžíce nesolených nepražených nasekaných pistácií
Mandlovou mouku smícháme s celozrnnou moukou, přidáme máslo pokojové teploty, vejce a sirup. Vše důkladně promícháme, stačí v míse vařečkou. Těsto přesuneme do koláčové formy, navlhčenýma rukama uhladíme a pevně přitiskneme k okrajům. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 15 – 20 minut. Korpus pak necháme zcela vychladnout.
Tvaroh smícháme s částí smetany, aby se zjemnila jeho konzistence. Smetanu přidáváme, dokud není dost vláčný a připravený na smíchání s ušlehanou smetanou. Přidáme agávový sirup, limetkovou šťávu a kůru. Zbylou smetanu ušleháme a smícháme s hladkým tvarohem. Na zchladlý korpus rozetřeme v asi třímilimetrové vrstvé malinovou zavařeninu, na ni pak naneseme tvarohový krém. Zdobíme čerstvými malinami, limetkovou kůrou a sekanými pistáciemi. Vložíme asi na hodinu do lednice, aby se krém vychladil.
Dobrou chuť!
Koláč vypadá opravdu lahodně, určitě ho vyzkouším. Jinak krásně vyfocený! 🙂
Maliny zdobí každý dezert a moučník, jsou úžasné. Děkuji, Andreo 🙂