Mrkvové cukroví
Pro 22
Všichni už asi máte dávno napečeno. Mám ale pro vás malou „rychlovku“. Tento starý recept letos objevila moje máma a řekla si, že ho vyzkouší. Cukroví chutná báječně a hlavní surovinou hned po mouce je MRKEV. Takže to cukroví je vlastně i zdravé 🙂
Na přípravu mrkvového cukroví budeme potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g mrkve
- 120 g másla
- 30 g vlašských ořechů
- špetku prášku do pečiva
- kůru z jednoho citrónu
- meruňkový džem na slepování
- moučkový cukr ochucený vanilkou na obalování
Těsto z uvedeného množství surovin by mělo vystačit přibližně na 100 menších kousků vánočního pečiva, po slepení tedy asi 50 kusů.
Oříšky nadrobno umeleme, mrkev a citrónovou kůru nastrouháme na jemném struhadle. Ze všech surovin pak vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.
Vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme našimi oblíbenými vykrajovátky tak, abychom měli vždy dva stejné tvary do páru. Cukroví klademe na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme zvolna na 160 – 170 stupňů v předehřáté troubě do doby, až začnou kraje pečiva lehce zlátnout.
Když je pečivo v troubě, máme chvíli si připravit meruňkový džem a také cukr na obalování slepeného pečiva. Moučkový cukr na obalování je nejvhodnější ten, který voní vanilkou. Toho dosáhneme tím, že v dóze společně s cukrem uchováváme vanilkový lusk.
K ruce si teď vezměte pomocníka, protože bude třeba malinko spěchat. Cukroví je nejlépe obalovat horké. Slepujeme tedy jednotlivé páry džemem a slepené kousky obalujeme v cukru.
Dva dny v chladnu budou na odležení hotového pečiva stačit.
Uvidíte, jak mrkev a meruňková zavařenina vytvořily bezvadné chuťové duo. A díky absenci cukru v těstě není toto cukroví ani moc sladké. A uvnitř je krásně žluté a voňavé.
Přeji Vám dobrou chuť a krásné a pohodové Vánoce!
Kvetinko ma milena, vraj ze napecene….este ani zoznam ukonceny nemam, co budem piect :)…..vsak by sme to este do sviatkov vsetko stihli „spalit“ 🙂 ……mrkvove cesto som zvykla robit, mam iny receptus, ale v kombinacii s orechmi to musi byt skvela lakocinka :)…cmuk 🙂
Adriano, mám radost, že se Ti recept líbí 🙂 Je mi jasné, že na Tvém vánočním stole bude úžasné miniaturní cukroví, dílo Tvé neskutečné trpělivosti a fantazie. Jsi hrozně šikovná, však si ještě napíšeme, pa 🙂