Hrátky s vůní jablečného závinu
Lis 24
Kdo by neznal jablečný závin. Spojení jablek a skořice je klasické, ale stále omamné a každé sousto se přímo rozplývá na jazyku. Těším se na vůni skořice, která nás spolu s blížícími se vánočními svátky bude obklopovat čím dál častěji.
Skořice
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.
Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej. Skořicovník nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích:
- v potravinářství – ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých pokrmů, do pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce. Může se však používat i skořicová kůra vcelku (např. v Indii se smaží v horkém oleji). Do masitých pokrmů se přidává skořice v asijské, latinskoamerické, arabské i španělské kuchyni.
- ve farmaceutickém průmyslu – upravuje nepříjemnou chuť léků (chuťové korigens)
- v likérnictví – výroba žaludečních likérů, kořeněných a bylinných likérů a vína
- ve voňavkářství – pro svoji charakteristickou vůni
- v kosmetice – výroba mýdla, přípravky pro ústní hygienu
- v léčitelství – díky vysokému obsahu silic se využívá zvl. skořicový olej, tinktura a sirup
Další blahodárné účinky skořice:
-
pomáhá krevnímu oběhu
- snižuje krevní tlak
- zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou
- zahřívá a stimuluje zažívací trakt
- uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání
- podporuje chuť k jídlu
- má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie
- používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli, chřipce
zdroj: Wikipedie
Každý má na závin ten svůj nejlepší recept. Někdo do závinu používá vlašské, někdo lískové ořechy, jiný krájí jablka na plátky, někdo dává přednost strouhání.
Já nabízím svou tak trochu netradiční verzi, která ten pravý závin připomíná ve všech svých chuťových rozměrech. Pouze jsem pozměnila závěrečnou podobu a výsledek je více než sváteční.
Na čtyři porce si připravíme tyto suroviny:
- 1 balení listového těsta (používám rozválené)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 3 špetky mleté skořice
- silnější plátek másla
- 4 menší jablíčka
- 2 lžíce rozinek naložených v rumu
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Polovinu množství cukru smícháme se špetkou skořice a rozválené listové těsto směsí hustě posypeme. Válečkem pak cukr se skořicí do těsta „zatlačíme“.
Z takto ochuceného těsta si vykrájíme tvary – já vykrojila čtverce, ale mohou to být kolečka nebo trojúhelníky. Vyrobíme si tedy od každého tvaru čtyři po sobě jdoucí velikosti.
Vykrájené tvary dáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 8 minut.
Těsto se peče a teď si připravíme jakési jablečné ragú, podobně jako v tomto případě.
Jablíčka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky o hraně cca 0,5 cm. Na pánvi si rozpustíme plátek másla a na něm nakrájená jablka lehce osmahneme. Zasypeme cukrem, ale jeho množství nechávám zcela na vás.
Je však třeba počítat s tím, že po přidání rozinek i s částí rumu, ve kterém byly naložené, bude směs ještě o dost sladší. Pokud nemáte rozinky naložené, klidně jablíčka na pánvi zastříkněte rumem rovnou z láhve. Podle chuti pak přidejte skořici.
Pánev odstavíme ze sporáku a teprve teď do jablečné směsi přimícháme ořechy. Zůstanou tak pěkně křupavé a jejich chuť lépe vynikne.
Na talíř položíme největší plátek z řady, na něj dáme přiměřenou porci jablečného ragú.
Tímto způsobem vrstvíme jakousi pyramidu, kterou zakončíme tím nejmenším plátkem upečeného těsta. A netradiční dezert bychom takto mohli podávat. Nebo ještě něco chybí? Té skořice vám ještě připadá málo?
Důstojným partnerem pro jablečný závin v netradičním pojetí bude domácí skořicová zmrzlina. Její příprava je velmi jednoduchá a obejdete se i bez přístroje na výrobu zmrzliny.
Na výrobu zmrzliny si připravíme:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 celá vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky práškové skořice
Nejprve do tuha ušleháme smetanu. Pak ušleháme celá vejce společně s cukrem ve vodní lázni do pěny. Znamená to, že miska s vejci je dnem ponořena v hrnci, ve kterém udržujeme vodu těsně pod bodem varu. Stačí šlehat asi 2 – 3 minuty. Těsně před dokončením přisypeme skořici.
Do směsi opatrně zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit nejlépe v nerezové misce do druhého dne.
Teď už zbývá jen vedle jablečné pyramidy dát kopeček báječné zmrzliny a můžeme podávat. Věřím, že si pochutnáte…
Dobrou chuť!
Pokud jste si zamilovali vůni jablek a skořice, připravte si také french toast s horkým jablečným kompotem.