Město Valence – nejen krásný trh – díl čtvrtý
Lis 19
Výlet do města Valence stál za to. Byla to vlastně jediná možnost, jak vidět v přijatelné vzdálenosti od místa našeho pobytu opravdu velký trh. A skutečně. Množství, rozmanitost a kvalita nabízeného zboží, jakož i celková atmosféra, to vše mne zcela uchvátilo. Hleděla jsem na to všechno jako mládě skotu na nový vstup do dvora. Fotky níže snad není třeba komentovat…
Valence je ovšem také krásné město…
Pohled z vyhlídky na park Victora Huga…
Když později po poledni trh končil, chtěli jsme se usadit v nějaké místní hospůdce. Byla ale sobota, navíc krásné počasí a tak v nejbližším okolí náměstí nebyl nikde ani jeden volný stůl. Minuli jsme restauraci s názvem „Coq au vin“…
… a nakonec nás pohostila restaurace Libanonská…
V moderně, vkusně a velmi čistě zařízeném interiéru jsme si pochutnali na bulghuru s hovězím masem…
… a talíři mezze…
Šátečky měly tu správnou teplotu, vinný závitek byl skvělý a o salátu tabbouleh ani nemluvím. Bylo to báječné. Obě jídla byla součástí denního menu společně s nápojem (vodou či sklenkou vína) a kávou nebo čajem.
Po procházce městem jsem se s potěšením zastavila před obchodem „Modré kočky“…
… a pak už jsme vyrazili zpět do Saillans – místa našeho dočasného bydliště.
Počítali jsme s tím, že se tento výlet docela protáhne a nebude tedy dostatek času na přípravu večeře. Proto jsme si na trhu koupili – pro Čechy ne až tak běžnou – grilovanou perličku. V oblasti Drôme se perličky chovají a tak je tu můžete koupit na každém kroku. Maso perličky je poněkud tmavší než kuřecí, ale zároveň světlejší než maso kachní. Chutná výtečně a pokud budu mít možnost ji znovu koupit, nebudu váhat ani minutu.
Mimochodem, ve Francii na trzích ve speciálně upravených skříňových automobilech negrilují jen kuřata a perličky, ale také kachny, velká krůtí stehna a dokonce králíky. Na rozdíl od našich zvyklostí je nepotírají přesolenou grilovací směsí, ale používají bylinky, např. rozmarýn nebo tymián. V prostoru pod rožni jsou pak nasypány drobné brambory ve slupce, které se také grilují a jejich chuť zvýrazní tuk s bylinkami, který na ně z grilovaných mas skapává. Jsou výtečnou přílohou k zakoupené drůbeži.
Čtvrtky perličky jsme ohřáli a k ní udělali salát z grilované zeleniny. Stačilo rozpálit gril na terase a na něj položit v alobalu zabalenou oloupanou cibuli a také paličku česneku, které jsme uřízli vrchní část.
Současně s tím se na grilu opekly plátky cukety, lilku a barevné papriky. Opečenou zeleninu jsme pak dali do mísy, cibule se sama rozpadla, pečené stroužky česneku se po jednom vyloupávaly ze svých slupek.
Připravená zálivka z olivového oleje, citrónu, pepře a soli salát bezvadně dochutila….
Krásný den se zajímavým výletem se nám podařilo tak dobrou večeří také hezky ukončit.