Pikantní nakládaný květák
Lis 10
Nakládaný květák je křupavý a já ho mám nejraději ve sladkokyselém nálevu. Ale i obyčejný květák lze naložit tak, aby chutnal jinak a přitom zajímavě.
Na 6 skleniček o obsahu 350 ml budeme potřebovat:
• květák o hmotnosti 1,5 kg
• 12 tobolek kardamomu
• 1 větší chilli papričku
Na nálev:
• 750 ml vody
• 220 ml octa
• 3/4 lžičky soli
• 60 g krystalového cukru
Kořenící směs:
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky tmavého hořčičného semínka
• 2 lžičky mleté kurkumy
Květák rozebereme tak, aby každá růžička představovala jedno sousto. Propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
Suroviny na nálev smícháme a na mírném plameni zahřejeme. Jakmile se začnou objevovat bublinky a tekutina začne vřít, necháme ji pár minut přejít varem. Pak necháme nálev zchladnout.
Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme hořčičná semínka. Ta opékáme asi minutu a poté přidáme kurkumu. Vše dobře promícháme a přidáme do nálevu.
Vroucí vodou vylité a vysušené sklenice začneme plnit tak, že na dno každé vložíme jednu tobolku kardamomu. Dodá květáku tak trochu záhadnou vůni. Pak naplníme sklenice květákovými růžičkami. Do každé sklenice přidáme asi tři kolečka chilli papričky. Vše pak zalijeme zchladlým nálevem tak, aby obsahoval pokud možno rovnoměrné množství hořčičných semínek. Skleničky pevně uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 35 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout.
Dobrou chuť!
Výborné! Moje mamka to zkoušela a jelikož my máme rádi pikantní, tak nám to velice chutnalo
Sáro, díky za zprávu, to mám radost 🙂 P.