Bramborové placky s houbami a kozím sýrem
Lis 01
Máme za sebou první sníh a přece rostou!
Nevěřila jsem, že je možné na konci měsíce října najít za dvě hodinky takovou úrodu. Krásná podzimní procházka zahřeje a košík plný hub svádí k uskutečnění voňavých kuchyňských plánů.
S láskou vzpomínám na bramborové placky, které pekla moje babička. Jen tak nasucho, na tálu, který byl položený na sporáku. Upečené placky hned potřela z obou stran sádlem a skládala je na hromadu do mísy. Pak jsme si všichni uvařili bílou kávu a po vynikajících horkých plackách se jen zaprášilo.
A teď si představte podzimní Šumavu…
… jednu šumavskou chalupu…
… a v ní kachlová kamna. Na nich by se placky pekly jedna radost…
… a třeba přesně tak to vaše babička pamatuje…
Zkusila jsem takové placky vyrobit. Myslím, že i když už je pečící technika malinko jiná, těm babiččiným se hodně podobaly. Nejvíce mi vždy chutnaly ty tmavé puchýřky z těsta. Takové placky, pokud zrovna nemáte k dispozici kachlová kamna, se vám mohou podařit i na suché pánvi.
Na placky jsem si připravila:
- 1 kg ve slupce uvařených, vychladlých a oloupaných brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžičku soli
- polohrubou mouku na vyválení těsta
Placky nebudeme jíst jen tak samotné, ale s kozím sýrem, podušenými houbami. Na ozdobu a dochucení si ještě vyrobíme brusinkovou redukci.
Budeme tedy dále potřebovat:
- asi 10 menších hřibovitých hub (můžeme nahradit krémovými žampióny)
- 3 šalotky
- 25 g másla
- několik větviček čerstvého tymiánu (i na ozdobu)
- sůl
- pepř
- 2 dcl suchého červeného vína
- 4 lžíce brusinkového kompotu
- 150 g čerstvého kozího sýra (pokud kozí sýr ke své škodě nemáte rádi, nahraťe ho jiným kvalitním tučnějším čerstvým sýrem)
Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhaných brambor vytvoříme hnízdo a do něho vyklepneme jedno vejce. Přidáme sůl a s postupným přidáváním mouky těsto propracujeme. Možná budete mouky potřebovat o trochu méně nebo o trochu více. To už ale bude záviset na druhu brambor, se kterými budete pracovat.
Těsto necháme chvíli odpočinout a pak rozválíme na asi 4 mm silný plát. Z něho vykrajujeme placky…
Na rozpálené pánvi je pak pečeme nasucho asi 3 minuty z každé strany. Pokud se nám budou placky při obrácení „nafukovat“, propíchneme těsto špejlí, aby se i druhá strana opekla rovnoměrně.
Upečené placky uchováme v teple a připravíme si brusinkovou redukci. Do kastrůlku nalijeme 2 dcl suchého červeného vína a v něm rozmícháme 4 lžíce brusinkového kompotu. Necháme pomalu bublat a velmi často mícháme…
Až se množství zmenší asi o polovinu, směs propasírujeme přes jemné síto. Pokud se nám tekutina zdá být řídká, můžeme ve vaření (redukování) pokračovat. Ideální konzistenci poznáme podle toho, že tekutina z namočené lžíce steče, ale lžíce zůstane temně červená a celá pokrytá redukcí.
V době, kdy se vaří brusinky, nakrájíme houby na tenké plátky a šalotky na slabá kolečka.
Ta pak zpěníme na rozehřátém másle. K šalotkám přidáme nakrájené houby a celé větvičky tymiánu. Ty směs silně ovoní a pak je snadno vyjmeme. Lehce osolíme a opepříme. Houbové směsi bude k přípravě na silnostěnné pánvi stačit jen asi 5 minut.
A můžeme podávat. Placku natřeme tenkou vrstvou kozího sýra a na ni zlehka poklademe houbovou směs. Přikryjeme další plackou a pokračujeme dál. Porce pěti nebo sedmi placek je dostatečně sytá.
Povrch ozdobíme kozím sýrem, kapkou brusinkové redukce a tymiánem. Talíř ozdobíme redukovanou brusinkovou omáčkou a podáváme doplněné brusinkovým kompotem.
Bramborové placky, podušené houby, krémový kozí sýr a chuť brusinek je naprosto famózní kombinace. Placky můžete podávat jako samostatný pokrm, ale určitě mohou být vhodnou přílohou k přírodně upravenému masu, zejména ke zvěřině.
Vyzkoušejte a uvidíte!
Dobrou chuť!