Boršč

Úno 06

Boršč

Boršč existuje v mnoha variantách stejně tak, jako česká bramboračka. Dva druhy masa bývají doplněny masem jehněčím nebo skopovým, někdo zeleninu strouhá, někdo přidává česnek. Prostě možností je mnoho. Na tomto receptu oceňuji především přidání pečené řepy, která, jak bychom si mysleli, není pouze trendem současné doby, ale pečenou řepu do boršče radí přidat třeba i Marie Úlehlová-Tilschová ve své kuchařské knize z roku 1957. Moje babička čas od času podle této knihy také vařila.

b1

Obsah hrnce na vývar je 6l.

Suroviny na vývar:

• 1 cibule
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 1/4 celeru
• 1 rajče
• 3/4 kg hovězí kližky
• 3/4 kg vepřové plece
• morková kost
• 3 bobkové listy
• 8 kuliček nového koření
• 12 kuliček černého pepře
• 1/2 polévkové lžíce soli
• 2 lžíce másla

b2

Suroviny na boršč:

• 3 lžíce másla
• 4 cibule
• 1 velká mrkev
• 1 petržel
• 1/4 celeru
• 1/2 malé hlávky bílého zelí
• 2 syrové červené řepy
• 2 velké brambory
• 4 pečené červené řepy
• 50 g rajčatového protlaku
• 400 g (1 plechovka) loupaných rajčat
• 4 bobkové listy
• 6 kuliček nového koření
• 10 kuliček černého pepře
• sůl dle chuti
• 3 lžíce octa
• svazek čerstvého kopru

K podávání:

• zakysaná smetana créme fraiche (nad 30% tuku)
• snítka kopru
• bílé pečivo
• citrón

b5

Do boršče jsem použila řepu jak syrovou, tak pečenou. Pečená řepa, kterou přidáme až při závěrečném vaření, si zachová více vitamínů, chuti a barvy. Když už dávám nádobu s řepou do trouby, většinou peču více kusů. Pečená řepa se pak hodí do spousty dalších pokrmů nebo si ji dám jen tak s kozím sýrem a rukolou. Můžeme ji také nakrájet na tenké plátky a marinovat společně s trochou medu a balzamikovou redukcí. V uzavřené sklenici pak vydrží určitě týden.

Přípravu tedy začneme den předem. Řepné bulvy omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi na 120 stupňů 2 a 1/2 hodiny. Pak troubu vypneme a řepy necháme dojít a vychladnout.

V hrnci, ve kterém budeme připravovat vývar, rozpustíme máslo a na něm osmahneme na polovinu rozkrojenou cibuli řezem dolů. Cibuli ponecháme ve slupce. Můžeme přidat očištěnou mrkev rozkrojenou na větší kusy, stejně tak petržel a celer. Jakmile se zelenina opeče, vše zalijeme studenou vodou a vložíme několikrát propíchnuté rajče, hovězí maso vcelku a morkovou kost. Přidáme koření a sůl. Při uvedených hmotnostech vaříme asi 1 a 1/4 hodiny. Poté přidáme do hrnce celý kus masa vepřového. Pokud je třeba, dolijeme vroucí vodu tak, aby maso bylo zakryté. Vaříme další 1 a 1/4 hodiny. Poté maso i morkovou kost vyjmeme a vývar slijeme. Zeleninu už dále nepoužijeme.

b3

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a na něm zprudka opečeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Později přidáme mrkev, celer, petržel a dvě syrové řepné bulvy – vše nakrájené na stejnoměrné širší, asi 3 cm dlouhé nudličky. Směs opékáme a přidáme rajčatový protlak (nejraději používám ten v tubě, má skvělou chuť, je bez přidaného cukru a někdy stačí třeba jen lžička, co potom s načatou plechovkou?). Mícháme asi půl minuty, zalijeme plechovkou loupaných rajčat a za chvilku poté zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, celý pepř a nové koření. Přidáme nakrájené zelí a po chvilce také brambory nakrájené na kostičky. Vaříme na mírném plameni, dokud nejsou zelenina a hlavně zelí al dente. Brambory se rozvaří a zejména do dalšího dne už tak dost hustou polévku ještě zahustí. Dále přidáme na kostky nakrájené a oloupané pečené řepy.

b4

Maso rozebereme na kusy velikosti sousta, z vepřového odstraníme vlákna tuku. Maso vložíme do hrnce s polévkou. Dle chuti dosolíme, nakonec přidáme ocet a provaříme. Octa raději méně, polévka se odleží. Nakonec vmícháme posekaný kopr a podáváme.

Do nahřátého talíře nalijeme porci polévky, na povrch položíme lžíci tučné zakysané smetany, zdobíme snítkou kopru. Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo. Můžeme zakápnout několika kapkami citrónové šťávy.

b6

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *